Tesla će godišnje proizvoditi 500.000 automobila

 Ilustracija (Pixabay)

Američki proizvođač električnih vozila potpisao je sa vlastima Šangaja sporazum o izgradnji fabrike kapaciteta pola miliona automobila godišnje.

Fabrika koja će imati zvaničan naziv „Gigafactory 3“, nalaziće se u Lingangu, u blizini šangajske zone slobodne trgovine.

Teslin pogon biće prvo postrojenje takve vrste u Kini koje će u potpunosti biti u stranom vlasništvu i vjerovatno najveća strana investicija u šangajskom proizvodnom sektoru.

Memorandum o razumijevanju koji su potpisale dvije strane predviđa da će se u okviru nove „gigafabrike“ odvijati sve djelatnosti, od razvojno-istraživačkih, do proizvodnih i prodajnih, piše South China Morning Post.

Izgradnja fabrike trebalo bi da počne tokom prvih mjeseci 2019.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je prvi čovjek Tesle, Ilon Mask, koji je u prošlosti kritikovao politiku kineskih vlasti kojom je bilo propisano da strani proizvođači automobila – ukoliko žele da izrađuju vozila u Kini – moraju najprije da osnuju zajedničko preduzeće sa domaćim partnerima sa vlasničkim udjelom 50:50, a zatim mogu da grade fabriku.

Kina je u međvremenu najavila da planira da 2022. ukine ovaj propis za kompanije koje izrađuju automobile sa alternativnim pogonskim sistemima, poput električnih, što će omogućiti Tesli da samostalno izrađuje svoje modele u toj zemlji.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама