Tesla Model S pao na testu automatskog kočenja

Automatsko hitno kočenje ubrzano postaje standardni bezbednosni deo savremenih automobila i obavezan deo testiranja sigurnosti vozila.

Luksemburška uprava za testiranja i standardizaciju (ILNAS) je upravo to testirala na automobilima Tesla Model S i Volvo S90 pred predstavnicima medija.

Međutim, iako je njegov zaštitni znak vrhunska tehnologija, Model S nije prošao ovaj test, već je udario u veštački automobil pri brzini 30 km/h.

S druge strane, S90 je uspeo da se zaustavi na vreme i prilikom brzine 60 km/h.

Predstavnici Tesle nisu mogli da potvrde da li je test tačan i validan jer ILNAS nije podelio detalje sa američkom kompanijom.

„Pošto nismo konsultovani od strane ILNS i o testu smo saznali preko medija, otkrili smo na osnovu identifikacionog broja vozila da je proizveden 2015. i da je registrovan u firmi za rentiranje automobila u Nemačkoj. Istražićemo kako je test sproveden i da li je sve urađeno pravilno“, saopštili su iz Tesle.

Arnaud ASCENSI@AAsc49

EN Tesla Model S fails auto braking test, Tesla questions validity of the test https://buff.ly/2NyYDX8 

Model S iz 2015. je opremljen prvom generacijom Autopilot sistema za napajanje automatske funkcije hitnog kočenja.

U uputstvu za upotrebu Modela S navodi se da je kočenje u slučaju nužde dizajnirano tako da se automatski aktivira kočnica kako bi se smanjio neizbežan frontalni sudar sa drugim vozilom i stoga vozači nikad ne bi trebalo da se oslanjaju na njega kako bi ih uvek spasili od udesa.

Na testovima američkog Osiguravajućeg instituta za bezbednost na autoputu (IIHS) Tesla je 2016. i 2017. dobijao ocenu „superioran“ prilikom testiranja sprečavanja udesa.

Ranije ove godine, Tesla Model 3 je dobio istu ocenu od IIHS, a izbegao je sudare pri brzinama od 19 i 40 km/h.

b92.rs

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама