Tramp:Sjeverna Koreja ostaje nuklearna prijetnja

(foto:Beta)

Američki predsjednik Donald Tramp ocijenio je kasno sinoć kao „vanrednu i izuzetnu prijetnju“ sjevernokorejski nuklearni arsenal kako bi opravdao zadržavanje sankcija Pjongjangu, samo deset dana poslije istorijskog sastanka s liderom te zemlje Kim Džong Unom.

Američko Ministarstvo odbrane saopštilo je nekoliko sati kasnije da se na neodređeno vrijeme suspenduju zajedničke vojne vježbe SAD i Južne Koreje kako bi se podržali diplomatski pregovori u toku sa Sjevernom Korejom.

„Više nema nuklearne prijetnje od Sjeverne Koreje“, rekao je Tramp po povratku u Vašington poslije samita s Kimom 12. juna u Singapuru.

Međutim, američki predsjednik je juče Kongresu uputio poruku s drugim tonom, objašnjavajući zašto će Vašington zadržati stroge ekonomske sankcije Pjongjangu.

„Postojanje i rizik od širenje materije fisije u vojne svrhe na Korejskom polustrvu kao i djela i politika vlade Sjeverne Koreje nastavljaju da predstavljaju izuzetnu i vanrednu prijetnju za nacionalnu bezbjednost, spoljnu politiku i privredu SAD“, navodi
se u pisanoj poruci Trampa Kongresu.

Američki predsjednik u toj zvaničnoj izjavi opravdava zadržavanje sankcija Sjevernoj Korej i produžetak za još godinu dana „vanrednog stanja na nacionalnom nivou“ uvedenog u tom pravcu 2008. godine.

Samit Tramp-Kim u Singapuru završen je angažmanom Sjeverne Koreje da sprovede „potpunu denuklearizaciju“, čije je detalje ta zemlja trebalo da predstavi na kasnijim pregovorima. Deset dana posle samita, nijedna konkretan napredak nije zablježen.

Portparolka Pentagona Dejna Vajt izjavila je da su tri vojne vežbe planirane naredna tri mjesesa odložene kako bi se podržali „rezultati samita u Singapuru“.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама