Tržište za cigarete iz Crne Gore već obezbijeđeno

Tržište za proizvode iz naše crnogorske fabrike već imamo. Plasiraćemo ih na neka od 32 tržišta širom četiri kontinenta na kojim su prisutni naši brendovi, izjavio je vlasnik kompanije BMJ Industries iz Dubaija Ahmad Bkairat.

Podsjetio je da očekuje da fabrika u Podgorici proradi u februaru naredne godine jer je sva oprema instalirana. Čekaju se samo dozvole za priključenje na vodu i struju.

Bkairat, porijeklom Jordanac, u duvanskoj industriji je već 30 godina.

– U ovu industriju sam ušao sa malim porodičnim biznisom – rekao je Bkairat Pobjedi.

Danas je vlasnik najvećeg proizvođača cigareta ne samo u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, već u cijelom regionu.

Ima još tri fabrike u Iraku, Pakistanu i Egiptu, a uskoro će proraditi i peta u Crnoj Gori.

POBJEDA: Otkud interes za Novi duvanski kombinat?

BKAIRAT: Za Novi duvanski kombinat zainteresovao sam se nakon što sam posjetio vašu zemlju, upoznao se sa klimom i uslovima koji su idealni za uzgoj duvana, kao glavne sirovine. Upravo tada bio je aktuelan tender za privatizaciju, prezentovane su nam konkretnije mogućnosti ulaganja u Novi duvanski kombinat i kao jedini prijavljeni na tenderu naša kompanija je dobila priliku da oživi duvansku industriju u Crnoj Gori. Zbog toga smo izuzetno srećni i posmatramo to kao veliku priliku za nas, ali i za lokalne proizvođače duvana i plasman njihovih proizvoda.

ahmad-bkairat-4POBJEDA: Da li planirate da podstaknete lokalnu proizvodnju duvana?

BKAIRAT: Sa crnogorskim proizvođačima duvana sarađujemo od našeg dolaska u Crnu Goru. Otkupili smo od njih duvan u 2016. i u ovoj godini, a u fazi smo potpisivanja ugovora za narednu godinu.

Prošle godine smo otkupili sve što su lokalni proizvođači proizveli, odnosno ukupno 32 tone duvana. Odlučili smo da ih motivišemo na veću proizvodnju, pa smo povećali cijenu za 15 centi za svaku klasu duvana. Stoga za narednu godinu očekujemo da se otkup utrostruči. Sav duvan koji zadovoljava standarde kvaliteta biće otkupljen. To smo obećali proizvođačima, ali i ministru poljoprivrede gospodinu Milutinu Simoviću. Vjerujemo u snagu i udruživanje domaćih proizvođača i poručujem im da će BMJ Industries i Novi duvanski kombinat otkupiti sav kvalitetni duvan koji proizvedu.

POBJEDA: Koje brendove proizvodite i koje je vaše tržište?

BKAIRAT: Prepoznatljivi smo po šest brendova: Oscar, Mac, Napoli, Super Grand, Galaxy i A&B. Proizvodimo cigarete u različitim formatima, baš kako bismo izašli u susret različitim potrebama potrošača. Pored toga, poznati smo i po proizvodnji šiše, odnosno duvana za nargilu. Naše tržište su najvećim dijelom azijske zemlje i zemlje Srednjeg istoka i Afrike. Upravo u ovim zemljama imamo trend porasta konzumiranja cigareta i projekcije pokazuju da će tako biti i nastavljeno.

POBJEDA: Koje brendove ćete proizvoditi u NDKP?

BKAIRAT: Za početak ćemo proizvoditi dva brenda: MAC i Oscar. Sve proizvedeno planiramo da plasiramo na stranim tržištima. Plasman na crnogorskom tržištu za sada nije u planu, iz dva razloga.

Prvi je što je crnogorsko tržište malo, dok je drugi to što su cigarete koje proizvodimo više prilagođene ukusima koji se traže i konzumiraju u zemljama Srednjeg i Bliskog istoka. Nije isključeno da kasnije proizvodimo i za crnogorsko tržište, ali kao ozbiljna kompanija idemo korak po korak.

(opširnije u Pobjedi)

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама