U Crnoj Gori haraju virusi, varičele i šuga

Institutu za javno zdravlje u aprilu su prijavljene 1.094 osobe oboljele od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju, a uključujući akutne respiratorne infekcije (15.008) i diferencirani i nediferencirani oblik gripa (552) ukupno su prijavljene 16.654 oboljele osobe, saopšteno je iz ove zdravstvene institucije.

– Incidencija obolijevanja zasnovana na individualnim prijavama slučajeva zaraznih bolesti za ovaj mjesec iznosi 176,4/100.000 stanovnika, što je za oko 2,4 odsto veća vrijednost od incidencije iz prethodnog mjeseca i za oko 25 odsto veća vrijednost u odnosu na incidenciju iz aprila prethodne godine. Uzimajući u obzir i akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa, incidencija za ovaj mjesec iznosi 2686/100.000 stanovnika, naveli su u IJZ.

U aprilu je najveći broj oboljelih registrovan od akutnih respiratornih infekcija (15.008), zatim vari-čele (883), nediferenciranog i diferenciranog oblika gripa (552), skabijesa (šuge) (50), streptokoknog tonzilofarin-gitisa (46), akutnog entero-kolitisa (upale debelog crijeva) (32), infektivne mononu-kleoze (16) i enterorokolitisa uzrokovanog kampilobakte-rom (11).

– Ne računajući akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa, navedenih šest oboljenja čine oko 95 odsto od ukupnog broja prijavljenih zaraznih bolesti u ovom mjesecu. U aprilu su u odnosu na put prenosa (ne računajući akutne respiratorne infekcije, nediferencirani i diferencirani oblik gripa) dominirale respiratorne zarazne bolesti sa 87,7 odsto, zatim crijevne zarazne bolesti sa 5,7 odsto i pa-razitarne zarazne bolesti sa 5,2 odsto, saopštili su iz IJZ.

Podsjećamo, u ovom mjesecu je prijavljeno i pet slučajeva smrti od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju (svih pet usljed obolijevanja od gripa), što čini mortalitet od 0,8/100.000 stanovnika.

Kako navode u Institutu, zdravstvene ustanove iz 21 opštine prijavile su obolijevanje od zaraznih bolesti koje podliježu obaveznom prijavljivanju, dok prispjelih prijava obolijevanja od zaraznih bolesti nije bilo iz opština Gusinje i Petnjica.

izvor: aktuelno.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама