UAZ 469 je istinski „pobednik vremena“

Predstavljen davne 1971. godine, ovaj legendarni terenac preživeo je raspad Sovjetskog Saveza i opstao sve do današnjih dana.

Iako je Renault 4 svojevremeno reklamiran kao „pobednik vremena“, čini se da ova titula danas pripada čuvenom ruskom terencu UAZ 469. Nastao pre 45 godina na bazi lakog vojnog vozila GAZ 69, smatra se jednim od najupotrebljivijih „offroad“ vozila na svetu.

U početku, UAZ 469 bio je opremljen 2.5 litarskim četvorocilindarskim atmosfercem sa 76 ks (56 kW). Snaga se prenosila na sva četiri točka pomoću četvobrzinskog manuelnog menjača.

Proizvođač je 2010. izbacio na tržište modernizovanu verziju sa oznakom Hanter. Ovaj model opremljen je 2.7 litarskim benzincem sa 128 ks (94 kW) i 201 Nm maksimalnog obrtnog momenta, a četvorostepeni menjač zamenjen je novim petobrzincem. U ponudi je i 2.2 litarski dizelaš koji proizvodi 114 ks (84 kW).

Modernizovani Hanter iz 2010.
Modernizovani Hanter iz 2010.

UAZ 469 nije se mnogo menjao tokom četiri i po decenije od lansiranja, kako vizuelno tako i mehanički. Karakteriše ga visoko odstojanje od zemlje koje kod standardne verzije iznosi 220 mm, što mu pomaže da savlada i najteže terene.

Ovaj ruski terenac iz sovjetske ere bio je naročito popularan u zemljama Istočnog bloka, pa i nekadašnjoj SFRJ, kao službeni automobil u preduzećima koja su imala potrebu za transportom ljudstva van uređenih puteva, naročito u brdsko-planinskim predelima.

Osim u Rusiji, proizvodio se (ili se i dalje proizvodi) u Kubi, Azerbejdžanu, Ukrajini, Vijetnamu, pa čak i u Nemačkoj i SAD…

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама