Uhapšeni zbog saučesništva u ubistvu Đurića

Crnogorska policija podnijela je krivičnu prijavu protiv Kotorana Dejana Pavićevića i Miloša Trba zbog osnovane sumnje da su saizvršioci u ubistvo Dalibora Đurića, koji je ubijen nedavno u Zavodu za izvršnenje krivičnih sankcija.

Policija Kotoranima na teret stavlja i krivično djelo stvaranje kriminalne organizacije.

„S obzirom na način, mjesto izvršenja i težinu izvršenog krivičnog djela, odmah po prijemu obavještenja o izvršenom krivičnom djelu, koordinirano od strane više organizacionih cjelina Uprave policije a po nalogu nadležnog tužioca, preduzete su brojne mjere i radnje u cilju rasvjetljavanja ovog krivičnog djela, identifikovanja izvršilaca i njihovog lišenja slobode. Brojne aktivnosti sprovedene su od strane Sektora kriminalističke policije i Centra bezbijednosti Podgorica, Specijalnog policijskog odjeljenja i Centra bezbijednosti Nikšić, uz koordinaciju sa Višim i Specijalnim državnim tužilaštvom. Punu podršku ovim aktivnostima pružili su službenici ostalih organizacionih cjelina Uprave policije, uz poseban doprinos Forenzičkog centra“, navodi se u saopoštenju.

Iz policije su dodali da su kao rezultat ovih aktivnosti obezbijeđeni materijalni dokazi u cilju procesuiranja D.P. i M. T.

„Policijsko – tužilačke aktivnosti ukazuju na sumnju da su D.P. i M.T, kao članovi kriminalne organizacije, u cilju sticanja nezakonite dobiti planirali izvršenje krivičnog djela teško ubistvo koje je počinjeno na štetu Dalibora Đurića, kao i neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija, te da su obezbjeđivali prevozna sredstva korišćena prilikom izvršenja tih djela, prevozili narkotike kao i druga lica koja su učestvovala u izvršenju predmetnog teškog ubistva, te prenosili poruke i vršili uklanjanje i uništavanje tragova i dokaza o izvršenju krivičnog djela teško ubistvo“, kazali su oni.

Kriminalistička obrada upućuje na sumnju da su D.P. i M.T. kao saizvršioci učestvovali u ubistvu Đurića na način su, po prethodno razrađenom planu i unaprijed određenim ulogama, pomogli za sada nepoznatom licu da upotrebom vatrenog oružja – puške, cal. 7,9 mm, 22. septembra liši života Đurića u krugu poluotvorenog odjeljenja Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija u Spužu.

„D.P. i M.T. su se naime, kako se sumnja, 22. 09. 2016. godine prethodno dovezli vozilom marke „VW Golf IV“, budvanskih registarskih oznaka, u Danilovgrad, gdje su prema planu čekali izvršenje krivičnog djela. Po izvršenju ubistva Dalibora Đurića i dobijanju obavještenja o tome, D.P. i M.T. su se pomenutim vozilom odvezli do naselja Rogami gdje su zapalili vozilo „Škoda Octavia“, italijanskih registarskih oznaka, u kojem je bila ostavljena puška za koju se sumnja da je njome izvršeno teško ubistvo na štetu Đurića i druga oprema koja je služila za izvršenje krivičnog djela, kako bi na taj način uništili dokaze i tragove i omogućili izvršiocu da pobjegnu u nepoznatom pravcu“, navodi se u saopštenju.

Policija je, kako su dodali, potom putem međunarodne policijske saradnje saznala „Škoda Oktavia“ koje su, kako se sumnja, D.P. i M.T. zapalili u cilju uklanjanja tragova teškog ubistva izvršenog na štetu Đurića, ukradena u Bosni i Hercegovini, te da su registarske oznake koje su se na ovom vozilu nalazile otuđene u Italiji.

„Po dobijanju kvalitetnih operativnih podataka o povezanosti sa izvršenjem teškog ubistva Dalibora Đurića, službenici CB Nikšić su, u koordinaciji sa Sektorom kriminalističke policije a po nalogu nadležnog tužilaštva, 23.09.2016 godine oko 02,00h, na putu Glava Zete – Bogetići, u mjestu Glava Zete zaustavili pomenuto putničko vozilo „VW Golf IV“, budvanskih regostarskih oznaka, kojim je upravljao D.P, dok se na mjestu suvozača nalazio M.T. Njih dvojica su, prilikom zaustavljanja od strane policijskih službenika CB Nikšić, izašli iz vozila i pokušali da pobjegnu, u čemu su spriječeni, kojom prilikom su od sebe odbacili određene predmete. Lišeni su slobode zbog sumnje da su počinili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga jer je kod njih pronađeno oko 20 grama heroina, dok je iz pomenutog vozila, u cilju provjere dobijenih podataka o umiješanosti u izvršenje ubistva Dalibora Đurića, izuzeto više predmeta i tragova radi vršenja određenih vještačenja“, navodi se u saopštenju.

Nakon hapšenja su sprovedene kriminalističke obrade u vezi sa pronađenom drogom i privođenja lica tužiocu uz krivičnu prijavu zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, D.P. i M.T. su sprovedeni u ZIKS gdje i sada nalaze.

„U odnosu na lice mjesta izvršenja krivičnog djela teško ubistvo, pravac bjekstva izvršioca, mjesto pronalaska zapaljenog vozila „Škoda Octavia“, kretanje osumnjičenih D.P. i M.T. prije i nakon izvršenja teškog ubistva i pronađene predmete i tragove na tim lokacijama, službenici Uprave policije su, u koordinaciji i po nalogu državnog tužioca u Višem državnim tužilaštvu u Podgorici i Specijalnog državnog tužilaštva, prikupili brojna obavještenja od građana, a razmijenjene su informacije u procesu međunarodne policijske saradnje i izvršena DNK-a i druga potrebna vještačenja među kojima i vještačenja telekomunikacionog saobraćaja i izuzetog video materijala na području više gradova Crne Gore“.

Policija je precizno utvrdila kretanje osumnjičenih i obezbijeđeni su materijalni dokazi koji ukazuju na osnov sumnje da su njih dvojica počinili krivična djela koja im se krivičnom prijavom stavljaju na teret.

„Službenici Uprave policije, u koordinaciji i po nalogu nadležnog tužilaštva, u punom kapacitetu nastavljaju aktivnosti na potpunom rasvjetljavanju predmetnog teškog ubistva“, poručuju oni.

mondo

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама