Ulcinj – mesto posebne lepote i mističnosti

Već 25 vekova Stari grad Ulcinj podseća na nasukani kameni brod koji čuva tragove civilizacija koje ga čine mestom posebne lepote i mističnosti, pišu Večernje novosti.

Već 25 vekova Stari grad Ulcinj podseća na nasukani kameni brod koji čuva tragove civilizacija koje ga čine mestom posebne lepote i mističnosti.

Uske i živopisne ulice Starog grada okružuju vekovima stare građevine sa elementima baroknog i renesansnog stila. Kula i dvori Balšića, palata Venecija, Pijaca robova, kao i mnogi sakralni objekti, samo su deo onoga što ovde vredi obići.

Prema verovanju i slavni Migel de Servantes je bio zarobljen u Starom gradu i tu je našao inspiraciju za svoje čuveno delo “Don Kihot”.

Osim povoljnog geografskog položaja, odgovor na pitanje zašto je ovaj najjužniji crnogorski grad oduvek privlačio ljude iz svih krajeva sveta krije se u prirodnim lepotama ovog kraja. Mediteranska klima, sa oko 218 sunčanih dana godišnje, pogodna je za suptropsku vegetaciju kojom Ulcinj obiluje.

Masline, agrumi, borovi, agave, palme i mnoge druge vrste okružuju neke od najlepših plaža i uvala na Jadranu. Najpoznatija od svih plaža na ulcinjskoj rivijeri je kilometrima duga i sitnim peskom prekrivena Velika plaža. Boravak na njoj je poseban doživljaj tokom celog dana, a posebno u suton tokom magične igre svetla i boja.

Od 30. juna do 3. jula Velika plaža ugostiće preko 40 imena soul, džez disko i haus muzike na „Southern soul“ festivalu. Letnji dani uz nastupe izvođača iz regiona i sveta mogu biti savršeni dodatak ili čak povod za vaš godišnji odmor u Ulcinju.

Nezamislivo je govoriti o ovom gradu, a ne spomenuti Adu Bojanu koju mnogi nazivaju i pravim čudom prirode. Dve strane ovog ostrva okružuje voda reke Bojane, a treću more. Prema legendi, presudan momenat za nastanak Ade desio se 1858. godine kada je potonuo brod “Merito”. Brodske olupine su zadržavale rečne sedimente i vremenom spojile dva manja ostrva stvarajući tako ostrvo Adu.

Ada Bojana prepoznaje se i po nudističkom naselju i plaži. Skrovitost i lepota ovoga mesta obezbeđuje potrebnu privatnost i opuštenost nudistima iz regiona i sveta. Osim njih, poslednjih godina se ovde “kao kod kuće” osećaju i ljubitelji kajtsurfinga koji tu nalaze savršene uslove za uživanje u ovom popularnom sportu.

b92

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама