Ulice Pjongjanga mirne uprkos tenzijama

Foto: Beta/AP

Ulice glavnog grada Sjeverne Koreje su mirne, a život se odvija uobičajeno, uprkos tenzijama između te zemlje i SAD i pričama o mogućem ratu.

Na ulicama Pjongjanga nema vojnih vježbi protivvazdušne odbrane ni kamufliranih automobila, što je bio slučaj tokom prethodnih kriza.

Državni mediji staraju se da građani čuju sjevernokorejsku verziju priče i ne pominju zabrinutost međunarodne zajednice povodom situacije s tom zemljom.

Sjevernokorejski mediji decenijama plasiraju poruke stanovništvu da je rat blizu, da je njihova zemlja spremna da se brani i da su SAD krivac.

U parku u centru Pjongjanga omladina je večeras igrala odbojku, a djede, babe i roditelji gledali su djecu kako se igraju na toboganima i ljuljaškama.

Foto: Beta/AP Foto: Beta/AP

Tenzije na Korejskom poluostrvu pojačane su oštrim porukama Pjongjanga i Vašingtona poslije najnovije raketne probe Sjeverne Koreje i nove runde sankcija Savjeta bezbjednosti UN.

Sjeverna Koreja je juče objavila detaljan plan o lansiranju četiri balističke rakete u vode oko američkog ostrva Guam u Pacifiku, na kojem se nalaze dvije velike američke vojne baze i 7.000 vojnika. Predsjednik SAD Donald Tramp danas je rekao da je vojno rješenje spremno ako ponašanje Sjeverne Koreje bude nerazumno.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама