Umro američki student nakon povratka iz Severne Koreje

Foto: Tanjug/AP

Američki student koji je prošle nedelje pušten iz Severne Koreje u komi, Oto Vambir (22), umro je danas popodne.

Porodica je saopštila da je njihova dužnost da objave da je njihov sin „završio svoje putovanje kući, okružen svojom porodicom“, prenosi AP.

Porodica se zahvalila medicinskom centru koji ga je lečio.

„Nažalost, grozno, mučiteljsko maltretiranje koje je naš sin iskusio u rukama Severnokorejaca osiguralo je da nijedan drugi ishod nije moguć sem onog koji se danas dogodio“, saopštila je porodica.

Varmbir je u Severnoj Koreji osuđen na 15 godina teškog rada zbog toga što je ukrao propagandni poster, podseća AP.

On je proveo više od 17 meseci u Severnoj Koreji, nakon čega je pušten zbog zdravstvenih razloga.

Doktori su rekli da se vratio u SAD sa teškim moždanim povredama, ali nisu bili sigurni šta je bio njihov uzrok.

Fred Varmbir izjavio je u sredu za televiziju Foks njuz da je njegov sin bio „terorisan i zlostavljan“ i da je u komi više od godinu dana.

Prema njegovim rečima, Oto Varmbir je pao u komu dan pošto je osuđen, a on i njegova supruga su o tome obavešteni tek nedavno.

CNN je ranije naveo da je američkom izaslaniku SAD za Severnu Koreju Džozefu Junu na sastanku sa severnokorejskim zvaničnicima, pre desetak dana u Njujorku, rečeno da je Varmbir dobio botulizam i da je pao u komu pošto je popio tabletu za spavanje.

Varmbir, 22-godišnji student Univerziteta u Virdžiniji, bio je osuđen posle jednočasovnog suđenja u martu 2016. na 15 godina zatvora uz prinudni rad zbog delovanja protiv države, pošto je u suzama priznao da je pokušao da ukrade propagandni plakat.

U Severnoj Koreji se u pritvoru nalaze još tri Amerikanca, optužena za, između ostalog, neprijateljsko delovanje i špijuniranje. Državni sekretar Reks Tilerson izjavio je upre nedelju dan da će SAD nastaviti da razgovaraju sa Severnom Korejom o njihovom oslobađanju.

b92.rs

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама