Umro legendarni reper Phife Dawg

Reper Malik Tejlor, poznatiji kao Phife Dawg, čije su interesantne i oštre rime pomogle da grupa A Tribe Called Quest postigne veliki uspeh, umro je danas (23. marta) u 46. godini života.

Iako uzrok smrti nije zvanično saopšten, Tejlor je imao zdravstvene probleme godinama i podvrgnut je transplantaciji bubrega 2008. zbog komplikacija izazvanih dijabetesom.

“To je bolest – kao i narkomanija. Ja sam jednostavno zavistan od šećera”, rekao je svojevremeno Tejlor u dokumentarcu o njegovoj grupi “Beats, Rhymes & Life”.

On se pojavio na svih pet studijskih albuma grupe i svojim vokalom visokog tonaliteta dopunjavao duboki mekani glas Q-Tipa.

Grupa se nekoliko puta raspala i ponovo ujedinjavala od objavljivanja poslednjeg albuma 1998. “Love Movement”.

Zdravstveni problemi sprečavali su Tejlora da snima solo materijale, ali je objavio jedan album “Ventilation: Da LP” 2000. godine.

Rođen je 20. novembra 1970. u Kvinsu. Sa Q-Tipom se upoznao kada je imao samo dve godine i zajedno su išli u školu i igrali bejzbol.

U 19. godini Tejlor je učestvovao u pisanju četiri pesme na prvom albumu A Tribe Called Quest koji je nosio naziv “People’s Instinctive Travels and the Paths of Rhythm”. Nije bio zadovoljan svojim doprinosom.

“Teško mi je da prihvatim pesmu ‘Can I Kick It?’ jer sam tada mrzeo svoj glas”, rekao je svojevremeno za Rolling Stone.

“Bio je suviše visok i nisam mogao da ga podnesem”.

Prošlog novembra grupa je objavila novo izdanje “People’s Instinctive”. Poslednji nastup imali su u emisiji “Tonight Show” .

b92

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама