Upoznajte čoveka koji je obišao celi svet kopnom i vodom

Jedan britanski avanturista posetio je gotovo sve zemlje sveta i to bez letenja avionom.

Odgovarajući na pitanja korisnika sajta Redit, rekorder Grejam Hjuz prisetio se kako je proveo četiri godine i 31 dan u svojoj odiseji, putujući svetom kako bi prikupio novac za humanitarnu organizaciju Woter ejd, koja se bavi obezbeđivanjem pristupa vodi najsiromašnijim društvima sveta.

On je ispunio svoj cilj 26. novembra 2012. kada je ušao u novonastali Južni Sudan, pre nego što se vratio u rodni Liverpul kopnom i vodom.

Imao je budžet od svega 100 funti nedeljno, a tokom avanture života gledao je poletanje jednog od poslednjih šatlova u svemir, probio američku barikadu, kako bi ušao u Kubu, pridružio se Bviti plemenu u Gabonu, pomagao pobunjenicima u Nepalu, plesao sa pripadnicima plemena u Papui Novoj Gvineji, plivao sa meduzama u čuvenom jezeru na ostrvu Palau i popeo se na vrh Velike piramide u Gizi.

Nekoliko puta je uhapšen, a čak je završio i u zatvoru na Zelenortskim Ostrvima, gde je policija sumnjala da je trgovac ljudima, ali i u Kongu, gde im se “jednostavno nije dopalo kako izgleda”.

Najprijatnije ljude upoznao je u Iranu, gde je jedna starija žena zvala telefonom svog unuka koji govori engleski kako bi mu on objasnio da ga ona poziva na doručak.

Sejšeli su bili za njega najopasnija destinacija, jer je do njih morao brodom i to vodama u kojima je opasnost od napada somalskih pirata najveća.

Tek je iz trećeg pokušaja uspeo da dođe do Sejšela kruzerom iz Indije.

Hjuz je nedavno upisan u Ginisovu knjigu rekorda nakon dugog perioda autentifikacije.

b92

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама