UŽIVO; Petrović: Dikiću hitno potrebna operacija, suđenje se mora odgoditi

U podgoričkom Višem sudu danas nastavljeno je suđenje optuženima za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. oktobra prošle godine.

Tekstualni prenos suđenja možete pratiti uživo na našem portalu:

9:23 Advokati odbrane podnijeli su prigovor na zapisnik sa saslušanja okrivljenih pred sudijom za istrage. Oni su tražili da se taj izvještaj uvrsti u dokazni materijal. Sutkinja Mugoša je kazala da po KPZ-u to nije dokazni materija. Advokati su odgovorili da sutkinja tako ugrožava pravo na odbranu i staje na stranu tužilaštva.

9:16 Sud konstatuje da su svim optuženima uručeni CD-ovi sa dosadašnjih pretresa.

9:13 Sutkinja Mugoša je navela da će zatvroski doktor uputiti Dikića u javnu zdravstvenu ustanovu u kojoj postoje odgovarajući uslovi, te da će o tome odmah obavijestiti direktora zatvora i predsjednika Suda, koji je ovlašćen da vrši nadzor nad pritvorenim licem. Današnji pretres, međutim, neće biti odgođen.

– To je sve što mogu da uradim, optuženi je rekao da može (pratiti suđenje) pa ćemo vidjeti dalje– saopštila je sutkinja.

9:10 Advokat Goran Petronijević rekao je sutkinji da neće imati kome da sudi ukoliko se Dikić hitno ne hospitalizuje.

– Molimo Vas da ovo ozbiljno uzmete u razmatranje. Htjeli smo da suđenje započne, Dikić čini izvanredan napor da to tako bude, ali ovo prelazi u torturu svih nas protiv njega. Hajde neka izdrži bolove, ali ovo je situacija u kojoj je potrebna hitna intervencija – istakao je on.

9:09 Dikić je rekao da je tačno da trpi bolove, da je primio terapiju i da teško prati suđenje, ali da ne želi da se odgodi današnji pretres.

9:04 Advokat Milan Petrović rekao je da su advokati poslali Sudu Dikićevu medicinsku dokumentaciju sa VMA i u kojoj je ljekar Zoran Mirković, koji je ranije operisao Dikića, rekao da je njihovom klijentu hitno potrebna hiruška intervencija.

– Taj podnesak smo jutros dostavili Sudu. Sumnje su potvrđene i tražimo da se okrivljeni Dikić hitno zbrine i hitno podvrgne hiruškoj intervenciji kako bi mu život bio spašen. Inače postoji opasnost da će mu život biti ugrožen. Tražimo da hitno odgodite i prekinete suđenje. Svako odlaganje operacije može dovesti do naglog pogoršanja njegovo zdravstvenog stanja – naglasio je Petrović.

9:00 Sutkinja je konstatovala prisustvo tužilaca, odbrane i optuženih.

Glavni pretres će, prema odluci sutkinje Suzane Mugoše, početi u devet sati u velikoj sudnici Višeg suda u Podgorici.

Optuženi Bratislav Dikić i Miloš Jovanović negirali su ranije krivicu.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su dvojica ruskih državljana, Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja RistićPredrag BogićevićBratislav DikićKristina HristićBranka MilićMilan DušićDragan Maksić Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćena i tri crnogorska državljanina – lideri DF-aAndrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, službeni vozač DF-a, dok se postupak protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića vodi posebno.

analitika.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама