Vatrogasna vježba u Bijelom Polju

Državna uprava za zaštitu i spašavanje kordinator je u projektu Štabna vatrogasna vježba SVAROG 2017, koju sprovodi sa Ministarstvom unutrašnjih poslova – Upravom za vanredne situacije a koju su danas u Bijelom Polju prezentovali: Služba za vanredne situacije MUP-a i Služba zaštite.

SVROG 2017 će služiti za upoznavanje s novim tehnologijama upravljanja u gašenju požara na otvorenom prostoru te unificiranje novih načina i strategija u cilju što efikasnijeg gašenja. Jednako važno efikasnom gašenju požara je preventivno djelovanje kako bi se izbjegle situacije koje donose rizik po živote i materijalna dobra.

U tom cilju danas je u Bijelom Polju organizovana prezentacija nove strategije. Na info punktu pored flajera u kojima je detaljno naveden način ponašanja u prirodi kao i djelovanje u slučaju izbijanja požara i njegovog, eventualnog, približavanja stambenim objektima te predstavljena sredstva i načini kojim se najefikasnije gasi požar.

Načelnica područne jedinice Direktorata za vanredne situacije za Bijelo Polje i Mojkovac, Mehija Kuburović kaže da više od 90 odsto požara nastaje kao posljedica aktivnosti čovjeka koje su često nemarne i nesavjesne a nerijetko i namjernim podmetanjem požara.

„Jedan od razloga za povećanje rizika od požara jesu i klimatske promjene te povećane temperature. Kao turistička zemlja u obavezi smo da jačamo Sistem zaštite i spašavanja od požara zato je neophodna istalna edukacija stanovništva“,smatra Kuburović.

Da su takve aktivnosti prioritetne pokazao je i današnji susret sa građanima koji su generalno gledano poprilično neinformisani kada je u pitanju pomenuta tematika. Namjera je da što skorije budu organizovani sastanci nadležnih službi sa predsjednicima mjesnih zajednica u kojima su rizici od požara izraženiji, najavljeno je danas u Bijelom Polju.

Slične aktivnosti planirane su u Mojkovcu.

Vukoman Kljajević, Radio Crne Gore

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама