Vazdušni udari izazvali bi rat

(Foto: Gulliver/Getty Images) ilustracija

Rusija je upozorila SAD da bi vazdušni udari kao odgovor na sumnjivi hemijski napad u Siriji mogli izazvati rat između dvije zemlje.

Zapadne sile se pripremaju za napade, ali se saveznik Sirije, Rusija, tome oštro protivi.

„Prioritet je izbjeći opasnost od rata“, rekao je ruski ambasador u UN Vasilij Nebencija.

On je optužio Vašington da ugrožava međunarodni mir i rekao je da je situacija „veoma opasna“.

Nebencija je rekao da postoji povećana „opasnost od eskalacije“ zbog prisustva ruske vojske u Siriji.

Visoki ruski vojni zvaničnici upozoravaju će oboriti američke rakete i uništiti mjesta sa kojih se lansiraju, ako rusko osoblje u Siriji bude ugroženo.

Nebencija je pozvao i Savjet bezbjednosti UN da se danas ponovo sastane kako bi razgovarali o mogućnosti zapadne vojne akcije.

Istovremeno, Bijela kuća kaže da nastavlja procjenu obavještajnih podataka i razgovara sa svojim saveznicima.

U međuvremenu, Organizacija za zabranu hemijskog oružja saopštila je da će njihovi stručnjaci sjutra otputovati u Siriju kako bi započeli istragu o tome da li su korišćene hemikalije u napadu na Dumu prošle subote u kojoj su, kako tvrde opozicioni aktivisti, stradale desetine ljudi.

Sirijska vlada negira učešće u hemijskom napadu i kaže da su izvještaji „lažirani“.

Iz Centra za dokumentovanje prekršaja koji bilježi povredu međunarodnog prava u Siriji, međutim, tvrde da su kod žrtava napada uočili pjenu iz usta, cijanozu i pečenje očiju, što su simtomi trovanja hemikalijama.

Američka televizija NBC danas je citirala dvojicu zvaničnika da je analiza krvi žrtava pokazala prisustvo hlorina i nervnog gasa.

I francuski predsjednik Emanuel Makron je rekao da ima „dokaz“ da je sirijska vojska napala Dumu hemijskim oružjem, ali nije iznosio detalje.

Britanski zvaničnici su saglasni da je „vrlo vjerovatno“ da je režim Bašara Al Asada odgovoran za navodni napad i rekli da upotreba hemijskog oružja ne smije biti neosporavana.

Lideri Velike Britanije i SAD, Tereza Mej i Donald Tramp sinoć su u telefonskom razgovoru zaključili da je od ključne važnosti odvratiti Siriju od dalje upotrebe hemijskog oružja.

Rusija je izvještaje o napadu opisala kao „provokaciju“ smišljenu da opravda vojnu intervenciju Zapada.

Ruski predsjednik Vladimir Putin naglašava da će prevladati zdrav razum i da će situacija biti stabilizovana.

„Rusija će nastaviti da ispunjava sve međunarodne obaveze“, dodao je Putin.

Nakon sedam godina sukoba, Sirija je podijeljena zemlja. Najveći dio je pod kontrolom Bašara al Asada, legitimno izabranog predsjednika koji se bori protiv pobunjenika i Islamske države.

Saveznik su mu Iran i Rusija, a različite pobunjeničke grupe, sa druge strane, imaju podršku SAD i Turske.

Iz sirijske Dume, koja bi mogla postati povod sukoba globalnih razmjera, u međuvremenu su otišli svi pobunjenici, a došli ruski vojnici.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама