Večeras premijera predstave ”Šćeri moja” u CNP-u

Na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta večeras u 20 sati premijerno će biti izvedena predstava „Šćeri moja“ Maje Todorović, u adaptaciji i režiji Ane Vukotić.

Drama “Šćeri moja“ nagrađena je kao najbolja na konkursu Crnogorskog narodnog požorišta za savremeni domaći dramski tekst koji obuhvata feminističku dekonstrukciju istorijskih ličnosti. Drama koja vješto kombinuje dokumentarne, usvojene istorijske narative i alternativnu, marginaliziranu žensku istorjiu, te hrabro propituje “nedodirljivu“ prošlost, onu od krucijalnog značaja za nacionalni identitet.

“Ovo je malo neobična situacija jer sva pozorišta u svijetu završavaju sa programima, a mi se ponašamo kao da je oktobar i time početak nove sezone. Al to je zapravo dobro jer od aprila prošle godine nijesmo imali premijeru u našoj kući te je nakon lošeg i stagnirajućeg perioda, rad na ovoj predstavi vratio dobru energiju, atmosferu i dobru namjeru svih nas koji smo učestvovali u ovom procesu”, kazao je direktor CNP-a, Zoran Kralj na press konferenciji koja je održana sinoć.

CNP će, kaže on, nastaviti da afirmiše savremene domaće autore, naročito mlađe generacije, te će time kvalitativno obogatiti sve raznovrsniji repertoar pozorišta.

“Divna je stvar što će se ovaj pobjednički tekst oživjeti na Velikoj sceni jer je ovo tekst koji provocira jedan od ključnih fenomena naše države, a to je odnos društva prema ženi. Sigurni smo da imamo dobru predstavu o čemu ćete i sami suditi i neminovno je da je ovo samo početak raznovrsnijeg i bogatijeg repertoara koji će za kratko vrijeme vratiti CNP na ono mjesto koje mu je uvijek pripadalo – mjesto najvećeg i najznačajnijeg producenta u Crnoj Gori“, istakao je Kralj.

Prema riječima umjetničkog direktora CNP-a, Branimira Popovića, repertoar narednih sezona će u svom fokusu imati komedije.

“Komedija sadrži širok spektar žanrova i podžanrova i sa sobom nosi mnoga sredstva pomoću kojih ćemo moći da se dotaknemo jako bitnih tema, te mi je neizmjerno drago što smo svi objeručke prihvatili tu ideju, jer ona predstavlja moćno sredstvo komunikacije između djela i publike“, istakao je Popović.

Pozorište je uspjelo da otvori pet novih radnih mjesta i u pripremi ima još najmanje pet premijera, ali kako Popović dalje navodi, to je samo početak.

“Aktivno ću raditi da se ne zaustavimo na ovom napredku, te ćemo do kraja ove godine izaći sa još makar pet premijera od čega su već dvije u pripremi. Takođe želimo da bacimo ozbiljan akcenat i na malu scenu, da ona bude jedan generator ozbiljnih predstava u kojima se može angažovati određena količina mladih ljudi željnih rada. Time se nadam da ćemo uspjeti da rekonstruišemo malu scenu i od bijednih 60 mjesta dođemo makar do 140-160 mjesta i time kreiramo jednu kritičnu masu ozbiljne publika koja je zaista potrebna nama glumcima“, istakao je on.

Maja Todorović, je kazala da ideja drame “Šćeri moja“ je da se kroz neki način prođe kroz istorijske događaji koji nas se i dalje itekako tiču te da je pitanje odnosa prema ženama i ćerkama nešto što je i dalje prisutno, koliko god se naše društvo trudilo da ne postoji.

“Ja ne volim da dajem odgovore u svojim komadima i da sudim bilo kome, već želim da otvorim vrstu prostora za diskusiju i za razmišljanje”, istakla je Todorović.

Rediteljka Ana Vukotić je kazala da je komad „Šćeri moja“ svojom specifičnošću obuzela na prvo čitanje i da po prvi put radi tekst savremenog živog dramskog pisca.

“Prateći svoj nekakav savremeni pogled i neki svoj rediteljski pečat usudila sam se da napravim adaptaciju i smatram da smo sačuvali najvažnije ideje koje je Maja htjela da prenese ovim tekstom. Te ideje su zaista inventivne, prijemčive i komunikativne te će spoj sa publikom biti neminovan, a nadam se da smo na pravi način, uz dozu duhovitosti i ironije, donijeli jedan drugačiji pogled na naše istorijske teme. Sa druge strane postoji jedna divna melodramska priča u odnosu oca kralja i njegove šćeri i samim tim poziciji žene i pitanjem šta bi se desilo da je knjeginja Zorka Petrović iz tog vremena mogla doći i postati vladarka crnogorska“, zaključila je Vukotić.

Glumačku ekipu predstave čine: Vanja Jovićević, Mirko Vlahović, Varja Đukić, Slavko Kalezić, Dušan Kovačević, Goran Vujović, Stevan Radusinović, Slobodan Marunović, Danilo Čelebić, Zoran Vujović i Mišo Obradović.

cdm

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама