Veliki kao kuća a ima i stepenice – Lincoln Navigator

Uz Cadillac Escalade, Lincoln Navigator spada u sam vrh luksuznih američkih SUV modela. U Njujorku je upravo predstavljen koncept novog Navigatora koji je već samom svojom pojavom privukao pažnju automobilske javnosti.

Ono što prvo upada u oči, pored impozantne veličine vozila, su ogromna vrata koja se otvaraju nagore, kao kod nekih supersportskih automobila. U ovom slučaju, u Lincolnu su se odlučili za po jedna vrata na svakoj strani, tako da je pristup kabini potpuno nesmetan kada se ona podignu.

Produkcijska verzija će iz praktičnih i ekonomskih razloga najverovatnije imati klasična vrata, ali rešenje primenjeno na konceptu veoma je zanimljivo.

S obzirom da je u pitanju zaista ogroman SUV, odstojanje poda vozila od zemlje je znatno veće nego kod običnih putničkih automobila, pa je ulazak i izlazak iz Navigatora otežan. Lincoln je i za ovaj problem pronašao zgodno rešenje u vidu sklopivih stepenica koje se automatski izvlače kada se otvore vrata.

Na taj način, VIP klijentela moći će elegantno da izađe iz vozila kada stupa na crveni tepih.

U luksuznoj putničkoj kabini ima mesta za šest odraslih osoba, u tri reda sedišta. Položaj svakoog sedišta može se podešavati na čak 30 načina, kako bi svaki od putnika zauzeo idelanu poziciju tokom vožnje ali i prilagodio formu sedišta individualnim potrebama. Lincoln je predstavio i opciju sa mini garderoberom koji se nalazi u prtljažniku vozila.

Ispod haube krije se moćni Fordov 3.5 litarski V6 EcoBoost koji, kako kaže proizvođač, raspolaže sa preko 400 ks.

Iako će se serijska verzija verovatno razlikovati u nekim detaljima od koncepta, budući Navigator nesumnjivo će predstavljati upečatljiv prizor na putevima.

b92

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама