Veliki proces: Darko Šarić ponovo pred sudom

Ponovljeno suđenje Darku Šariću i ostalim optuženim za šverc 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u zapadnu Evropu počeće danas u Specijalnom sudu u Beogradu.

Glavni pretres u tom postupku je zakazan i za sjutra i srijedu.

Osim Šarića, suđenje će se ponoviti i prema Goranu Sokoviću koji je u bjekstvu, Željku Vujanoviću, Rodoljubu Raduloviću koji je takođe u bjekstvu, zatim Nenadu Novakoviću, Bošku Nediću, Marku Pandrcu koji je u bjekstvu Nikoli Dimitrijeviću, Živku Sidinskom, Bobanu Stojilkoviću, Marku Daboviću i Borislavu Tunjiću.

Ponovo će se suditi i odbjeglim Nebojši Sretenoviću, Marku Račiću i Vladimiru Račiću, Petru Obradoviću i Milovanu Milovcu, kao i svjedocima saradnicima Drašku Vukoviću, Radanu Adamoviću i Nebojši Joksoviću.

Na optuženičkoj klupi ovog puta zajedno sa Šarićem trebalo bi da se nađu još dvojica optuženih koji su bili u bjekstvu u vrijeme početka prvog suđenja – Mihailo Đoković, koji je osuđen u posebnom postupku nakon što je prošle godine uhapšen u Italiji i potom izručen Srbiji.

Izručenje Darka Tošića iz Holandije koji je bio osuđen u odsustvu, takođe se očekuje u narednom periodu.

Pranje para poseban slučaj

U Specijalnom sudu u Beogradu Šariću se u posebnom postupku sudi zbog optužbi za pranje para u Srbiji ubacivanjem novca stečenog krijumčarenjem kokaina u legalne tokove. Šarić i još 17 okrivljenih u tom procesu terete se za pranje oko 22 miliona eura.

Šarić se jedini iz grupe optuženih nalazi u pritvoru, dok se ostali, koji nisu u bjekstvu, brane sa slobode.

Prvostepenom presudom, koju je Apelacioni sudukinuo krajem maja prošle godine zbog loše vođenog postupka, Šarić je bio osuđen na 20 godina zatvora, a ostali na višegodišnje zatvorske kazne.

Bojan Stanojković, Darko Gazdić i Aleksandra Mašić su pravosnažno oslobođeni optužbi u tom procesu, jer je Apelacioni sud u odnosu za njiih potvrdio prvostepenu presudu, dok je devetoro optuženih za pripadništvo Šarićevoj grupiranije osuđeno na osnovu sporazuma o priznanju krivice i trajno im je oduzeta sporna imovina.

Na novom suđenju optuženi će imati priliku da ponovo iznose svoju odbranu ako to žele, ponovo će se saslušavati svjedoci saradnici i drugi svjedoci, preslušavaće se prisluškivani razgovori i drugo.

Šarić se predao srpskim vlastima 18. marta 2014. godine od kada se nalazi u pritvoru. Prije toga je od početka postupka u oktobru 2009. godine, bio u bjekstvu.

Proces se vodi po šest spojenih optužnica zbog šverca više od ukupno 5,7 tona kokaina iz Urugvaja, Brazila i Argentine u zapadnu Evropu tokom 2008. i 2009. godine.

Prema optužnici, članovi Šarićeve organizovane kriminalne grupe međusobno su komunicirali preko SMS poruka i šifrovanih telefonskih brojeva, mada su im policija i domaće i strane tajne službe ušle u trag, pa je prvo hapšenje ove grupe uslijedilo u Urugvaju 15. oktobra 2009. godine i istovremeno u Srbiji u akciji „Balkanski ratnik“.

Apelacioni sud je ranije saopštio da su ključni razlozi za ukidanje prvostepene presude Darku Šariću i ostalima to što nisu dati jasni razlozi povodom pravnog pitanja vezano za mogućnost primjene instituta produženog krivičnog djela kod neovlašćene proizvodnje i stavljanja u promet opojnih droga.

Pored toga, razlog je i nedovoljna obrazloženost konkretizacije radnji okrivljenih ponaosob, kao i korišćenje presude na osnovu sporazuma o priznanju krivičnog djela.

mondo

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама