Velimirović: Nijesam od Tužilaštva dobio dokument kojim se ovlašćujem da pričam neistinu

U Višem sudu u Podgorici danas nastavljeno je suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 2016. preslušavanjem snimka sa jučerašnjeg pretresa jer je advokat Miroje Jovanovicć rekao u jednom trenutku da se osjeća profesionalno neprijatno zbog reagovanja Specijalnog tužioca Milivoja Katnića. Sutkinja je odlučila da se presluša snimak, kako bi se razjasnilo što je ko tačno rekao. Dokazni postupak se nastavlja saslušanjem Mirka Velimirovića.

10.00- Sutkinja je uskratila odgovor na pitanje da li je on imao ulogu doušnika policije dok je bio u Ravnogorskom pokretu.

9.56 – „Sinđelić mi je samo rekao da prebacim oružje, već da da ja odlučim kako. Nije me ništa ni pitao“, kaže Sinđelić u nastavku suđenja. On je prehodno na pitanje zašto je njegova supruga prodala „pick up“ kojim je nabavio oružje, on je kazao da  ne želi da odgovori, jer ne želi da miješa porodicu.

9.52 – Sud je zabranio pitanje advokata da li je Velimirović švercer drveta. Velirović je tražio da ga sud zaštiti od takvih pitanja.

9.40 – Advokat Miroje Jovanović pitao je da li je drugu grupu koja je došla u Crnu Goru a koju nije on organizovao, obavijestio o nasilnom ulasku u Skupštinu. „Nijesam sa njima o tome razgovarao. Kada su me zvali da im dam novac, ja sam mislio da oni sve o tome znaju“, kazao je on. Velimitović je kazao da je prije ovih dešavanja imao povjerenja u institucije države Srbije. On je kazao da nije dobio od Tužilaštva, nakon što se predao, nikakav dokument na osnovu koga bi govorio nestine.

9.35 – Suđenje se nastavlja a pitanja i danas postavlja advokat Miroje Jovanović.

Velimirović je na jučerašnjem ročištu kazao da je planirana upotreba oružja jedini razlog zbog kojeg je akciju uoči parlamentarnih izbora prijavio tužilaštvu, i dodao da bi došlo do krvoprolića da je ispaljen samo jedan meta

Velimirović je u sudnici  na ranijem pretresu saopštio da mu je Aleksandar Saša Sinđelić rekao da proteste u Crnoj Gori organizuje opozicija sa „jakim ljudima sa strane“.

Velimirović je crnogorsku policiju obavijestio o planiranim napadima na dan parlamentarnih izbora.

On je 5. decembra osuđen na šest mjeseci uslovno na godinu dana, što znači da Velimirović neće ići u zatvor ukoliko u narednih 12 mjeseci ne ponovi krivično djelo.

Prema navodima optužnice, na čelu kriminalne organizacije bili su ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, ali su oni nedostupni crnogorskim vlastima i njima se sudi u odsustvu kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću.

Na optužnici su lideri DF-a Andrija Mandić i Milan Knežević, službeni vozač DF-a Mihailo Čađenović i srpski državljani Bratislav Dikić, Srboljub Đorđević, Milan Dušić, Dragan Maksić, Branka Milić i Kristina Hristić. Rezultati iz istrage pokazali su da su Šišmakov i Popov oformili grupe na teritoriji Crne Gore, Srbije i Rusije s ciljem „vršenja neodređenog broja krivičnih djela terorizam“ i krivičnih djela ,,pokušaja ubistva najviših predstavnika Crne Gore“.

analitika.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама