Vesti 26 Vozom iz Beograda do kraja sveta

Sa železničke stanice u srpskoj prestonici može se stići i do svih uglova evroazijskog kontinenta. Jedan je putovao u Mongoliju, drugi u Sudan, a treći u Lasu.

Sa beogradske železničke stanice može se stići do svih tačaka evroazijskog kontinenta, pa i do Tibeta sa samo dva presedanja!

Radan Jovanović, muzičar, upravo planira takvo putovanje kada sakupi 300 evra i najmanje mesec dana odmora. On kaže da će krenuti sa Glavne beogradske železničke stanice i do Lase samo dva puta promeniti voz u – Moskvi i Pekingu.

– Srbija je odlično povezana prugom sa svetom – kaže Radan. – Putovao sam od Lisabona do Irkutska, a nikada nisam seo u avion ili autobus. Voz je neuporedivo praktičniji, pogotovo za muzičare, jer nema ograničenje tereta i uvek se stigne u centar grada.

Svakog leta Radan spakuje ranac i ode na železničku stanicu. Pre toga se mesecima dobro pripremi za put, pa tako uspe i da nađe jeftine karte. Obilno je koristio „Interejl“ koji košta 250 evra i omogućuje skoro mesec dana vožnje po svim prugama. Kada je putovao u Barselonu, 36 sati nije napuštao voz, a prošao je kroz sedam država. I Andaluziju je upoznao isključivo iz voza, kao i Portugaliju.

– Velika mi je bila želja da putujem Transsibirskom železnicom – kaže Radan. – Kada sam doznao da Slovačka i Rusija imaju ugovor po kom bilo koja relacija između ove dve zemlje košta 250 evra, odmah sam otišao u Šturovo i kupio kartu do Bajkala. Birao sam beloruske vozove jer su fantastično čisti. Putovao sam četiri dana i bilo je nezaboravno. Duž ove pruge ide bezbroj vozova, a što je broj koji nosi kompozicija manji, znači da je skuplji.

Putovanje po Sibiru ne mora da bude skupo, jer pored vagon-restorana svaki vagon ima samovar, pa može da se pravi supa, a na stanicama da se tokom dužih pauza kupi hrana. U Moskvi se hranio u „Mu Mu“ restoranima, a na putovanjima se trudi da spava kod prijatelja. Naime, preko sajta „Kauč surfing“ traži krevete koji su besplatni i zauzvrat nudi svoj trosed.

– Uvek putujem vozom, a išao sam i do Istanbula, Ukrajine, Belorusije, Portugalije, i kada neku deonicu ne mogu da pređem vozom, biram auto-stop – kaže Radan. – Žao mi je što sam propustio priliku da vozom odem u Siriju, jer to je sada nemoguća misija, ali planiram odlazak na Tibet, jer je tamo najzdravije stići postupno – šinama.

PREKO BUDIMPEŠTE

Naš prozor u svet je Budimpešta, jer je povratna karta 26 evra, a pošto ima mnogo polazaka za okolne zemlje mogu da se nađu povoljne karte.

Sa Keleti stanice može da se za 13 evra ode do Beča, a 60 evra košta povratna karta do, praktično, bilo kog drugog grada u Evropi. Najjeftinije je putovati u društvu, jer drugi ima popust od 20, treći od 30 odsto i četvrti, praktično, ide besplatno.

MOMAK SA DVA RANCA

– Jednog dana pojavio se momak sa dva ranca koji je rekao da je tog jutra dao otkaz i da želi te večeri da putuje negde vozom, a budžet mu je bio 300 evra – kaže Goran. – Poslednji put mi se javio iz Sudana. Drugom momku je bio životni san da vidi mongolske vozove i poslao je slike odatle. Iz Beograda se može stići, bukvalno, do kraja sveta.

b92

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама