Vicevi za kofer: Mujo i Haso u Evropskoj Uniji

Mi se smijemo Muji i Hasi, Ivici i Perici. Pročitajte kome se smiju u EU i šire, naučite ove viceve ako se spremate da putujete u Italiju, Grčku, Njemačku…

U čemu je razlika između Finaca i Šveđana? U tome što Šveđani imaju dobre komšije.

Ovako se Finci šale na račun svojih susjeda, pokazujući ujedno da komšijska zadirkivanja ne trpe političku korektnost. Glavni akteri viceva nisu samo plavuše, policajci, političari i druge javne ličnosti, nego i pripadnici pojedinih nacija ili vjerskih grupa.

Balkanskim narodima dobro su poznate dosjetke na račun prvih komšija, ali one nisu strane ni ostatku Evrope.

Da mjesta za šalu na Starom kontinentu i dalje ima, uprkos tome što se suočava sa migrantskom krizom, suspenzijom šengenskog sporazuma, prijetnjom urušavanja Evropske unije i drugim krupnim problemima, pokazuje knjiga Francuza Romana Signoverta (29), koji je sumirao pošalice među susjedima, uglavnom zasnovane na stereotipima, piše „Politika“.

Bivša Juga u vicevima

Kako se Bosanac udavio kinder jajetom? Pojeo žumance.

Zašto Bosanac ne može da dobije moždani udar? To bi bio udarac u prazno.

Ulazi Piroćanac u autobus i pita vozača da li se plaća za ruže. Ne, odgovara mu vozač. „Ružo, ulazi”, vikne Piroćanac ženi.

Kako Slovenci mijenjaju brzine? Prva, druga, granica!

Kako se Crnogorac udvara djevojci: „Vidiš li ti devojko onaj cvijet tamo?“, „Vidim“, „Pa idi ga uberi, za tebe je“.

Zbirci od 345 šala doprinijeli su i čitaoci autorovog bloga pod nazivom „Evropa nije mrtva“, ali i njegovo iskustvo studiranja i života u nekoliko različitih država (Španija, Njemačka, Belgija). Ismijavanje naših najboljih neprijatelja, kako sam opisuje objavljene viceve, dio je evropske tradicije. Iako su neke od šala prilično grube, smatra da u suštini svakako nisu zlonamjerne.

Meta poljskih pošalica najčešće su Njemci, pa se tako u Poljskoj kaže da su njemački fudbaleri kao njemačka hrana – dobri su samo ako su uvezeni iz Poljske.

Kada Danci pitaju koja je najbolja stvar koja je iz Švedske došla u njihovu zemlju, odgovor je – prazan trajekt.

Makedonci se šale na račun grčke muškosti što ilustruje dijalog između para grčkih supružnika. „Kad bi znala da čistiš i kuvaš, ne bi nam bila neophodna kućna pomoćnica“, kaže Grk supruzi, na šta mu ona odgovara: „Da si ti dobar ljubavnik, ne bi mi trebao Makedonac.“ Ili vic u kojem policajac opomene Grka, jer je parkirao auto ispred skupštine u Atini. „Ne možeš ovde da parkiraš, tu rade naši političari“, upozorava čuvar zakona. „U redu je, ima ugrađen alarm“, odgovara mu Grk.

Glavni junaci belgijskih šala su, naravno, Holanđani, odnosno njihova škrtost. Tako vic kaže da holandski recepti počinju sa „pozajmiš šest jaja, 200 grama brašna, pola litra mleka…“ Ili onaj u kojem muž Holanđanin kaže supruzi da obuče kaput, posle čega ona pita: „Što? Izlazimo li napolje?“, a muž onda odgovara „Ja izlazim, ali ću smanjiti grijanje prije nego što krenem.“ Ali ni stanovnici zemlje lala i vjetrenjača ne ostaju dužni, pa ismijavaju inteligenciju Belgijanaca: Zašto Belgijanci imaju pomfrit, a Arapi naftu? Zato što su Belgijanci prvi birali. Ili: šta majka Belgijanka uradi kada je kupka za bebu previše vruća? Stavi rukavice na ruke.

Britanci se međusobno zadirkuju, pa kad Englez, Škot i Irac planiraju žurku, Englez kaže: „Ja ću donijeti šest krigli piva.“ A Irac nastavlja: „Ja ću donijeti šest krigli ’ginisa’“, dok škrti Škot kaže: „Ja ću povesti šest prijatelja.“

Slovaci o Česima pričaju: „Šta je Česima potrebno da bi bili srećni? Ne mnogo, sve dok drugi imaju manje od njih.“

Švajcarci govore o Austrijancima: „Zašto je Austrijska zastava crveno-bijelo-crveno? Da je ne bi okrenuli naopako kad je postavljaju.“

Jedino Italijani, primijetio je autor ove zbirke, vole da se šale i na svoj račun, pa otuda savjetuju da nikada ne treba pričati sa italijanskim vozačem autobusa, jer mu za to trebaju ruke.

Ili objašnjenje zbog čega je Isus Italijan: „Samo italijanski sin bi do 30. godine živio sa majkom. Samo Italijan misli da mu je majka djevica. Samo majka iz Italije može da misli da joj je sin Bog.“

mondo

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама