(VIDEO) OBORIO SVETSKI REKORD: Najveći ružičasti dijamant prodat za 31,56 miliona dolara

Najveći svetloružičasti kruškasti brušeni dijamant na svetu prodat je na aukciji za rekordnih 31,56 miliona dolara (27,88 miliona evra), saopštila je u Ženevi aukcijska firma Sotbis. Dva ponuđača borila su se telefonom pred 150 konkurenata na aukciji u jednom luksuznom hotelu u Ženevi.

„Ovo je novi rekord za ružičasti dijamant, to je najviša cena do sada“, izjavio je šef Odeljenja za nakit Sotbisa Dejvid Benet, navodeći da je kupac iz Azije.

Sotbis je dijamant od 15,38 karata, postavljen na prsten, procenio na između 28 i 38 miliona dolara, nazvavši ga „izuzetnim“.

Nađen pre pet godina u rudniku u Južnoj Africi, dijamant je brusio prodavac, firma „Kora International“, iz Njujorka.

Kamen nazvan „Jedinstveni ružičasti“, ima sertifikat Američkog Gemološkog instituta čime je potvrđeno da ima najpoželjniju nijansu ružičaste boje i „neuporedivu bistrinu“.

Od svih dijamanata koje godišnje proceni GIA, samo tri odsto ima najvišu ocenu boje i manje od pet odsto od toga je ružičasto, a tek neznatan broj od tih pet odsto ima i vrhunsku bistrinu.

Međutim, rekordnu cenu po jednom karatu za ružičasti dijamant drži kamen od pet karata, prodat u Hong Kongu decembra 2009. godine za 10,8 miliona dolara ili 2,15 miliona po karatu.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама