Vlada ovlastila sekretara MUP-a da potpiše Birački spisak! ZA glasao i Danilović!

Bez obzira na to što je djelovalo da je sudbina Biračkog spiska uoči parlamentarnih izbora 16. oktobra neizvjesna, jer je opozicioni ministar u Vladi izbornog povjerenja Goran Danilović odbio da ga potpiše, izvrša vlast riješila je taj problem.

Vlada je jednoglasno ovlastila sekretara MUP-a Dragana Pejanovića da donese Rješenje o zaključujenju biračkog spiska.

CdM-u je iz Vlade potvrđeno da je za ovu odluku glasao i sam Danilović.

On je prethodno odbio da potpiše BS uz obrazloženje da to ne može da uradi jer je mjesto glasanja promijenjeno za više od 100.000 od ukupno 529.000 hiljada birača.

Inače, svaki birač može da provjeri gdje glasa tako što će pozvati broj 19820 ili tako što će posjetiti sajt biraci.me.

Danilović je prethodno testirao AFIS, odnosno elektronsku identifikaciju birača koja se prvi put primjenjuje na izborima 16. oktobra, i ta provjera je pokazala da se u BS nalaze 102 osobe čiji se otisci poklapaju sa nekim drugim osobama.

Koliko se ovaj BS razlikuje od prošlog znaćemo sjutra

Dragan Pejanović je CdM-u potvrdio da sada čeka da ga Vlada formalno ovlasti da potpiše Birački spisak.

“To će se desiti danas, nakon čega rješenje šaljem Državnoj izbornoj komisiji”, rekao je on.

Osim toga, MUP sada radi na “numeričko tabelarnom prikazu Biračkog spiska”.

“To znači da analiziramo promjene po lokalnim jedinicama, ali i u cjelini, u odnosu na Birački spisak po kom su održani prethodni parlamentarni izbori 2012. godine. Sve informacije, mediji će dobiti sjutra”, rekao je Pejanović našem portalu.

Danilović neće biti kažnjen

Zbog odbijanja da potpiše BS, Danilović je „rizikovao“ kaznu do 2.000 eura, potvrđeno je CdM-u iz Državne izborne komisije. On, ipak, neće biti kažnjen.

„Odredbom člana 35 navedenog zakona, propisano je da će se novčanom kaznom od 1500 eura do 2000 eura kazniti za prekšraj odgovorno lice u Ministarstvu, ako rješenje o zaključenju biračkog spiska ne dostavi Državnoj izbornoj komisiji u roku propisanim članom 18 stav 4 Zakona o biračkom spisku. S obzirom da je birački spisak zaključen 5.10. 2016. u 24 sata, odnosno da rok za dostavljanje Rješenja o zaključenju biračkog spiska još nije istekao, to se nijesu stekli uslovi za primjenu člana 35 Zakona“, saopšteno je CdM-u iz DIK-a.

 

cdm

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама