Vlahoviću nagrada za najbolju ulogu

Odlukom žirija 42. Mojkovačke filmske jeseni nagradu za najbolju mušku glavnu ulogu dobio je Mirko Vlahović za ulogu Petra u filmu „Iskra“, Gojka Berkuljana. Nagrada za najbolju žensku glavnu ulogu pripala je Mii Petričević za ulogu Marijane u filmu „Ne gledaj mi u pijat“, Hane Jušić.

„Počastovan sam i ushićen nagradom na mojkovačkom festivalu koji cijenim zbog toga što sa malo sredstava ostvaruje maksimalne rezultate. Želim da Mojkovačka filmska jesen još dugo ima svojih uspješnih jeseni“, kazao je Mirko Vlahović.

„Vlahović emotivno i snažno oblikuje figuru oca koji pokušava da odgonetne otmicu ćerke. Zarobljen u različitim stanjima odsutnosti, bijesa, ljubavi i pomirenosti, Vlahović u liku Petra kreira pažljivu dramaturgiju osjećanja, koja uporedo s pričom otvaraju veliko finale filma, kazao je obrazlažući odluku predsjednik žirija“, Željko Sošić.

Petričević se prvi put nalaz ispred kamerama, čime je njen vrhunski glumački rezultat u ovoj zahtjevnoj ulozi još značajniji. Njena netipična prirodnost i šarm samo su dodaci najjednostavnijim, a najtežim glumačkim sredstvima koja je koristila.

„Ona nas vješto i uvjerljivo uvodi u svijet lika koji se kreće od ranjive i nesigurne djevojke do one koja se snažno protivi i prkosi“, navodi se u obrazloženju.

Uručene nagrade - Mojkovačka filmska jesenUručene nagrade – Mojkovačka filmska jesen

Nagrada za najbolju sporednu mušku ulogu dodijeljena je Zlatku Buriću za ulogu Laza u filmu „Ne gledaj mi u pijat“. Burić je iskusni značajni glumac sa internacionalnom karijerom, u ulozi autoritativnog oca Laza, minimalnim ekspresijama gradi uvjerljivu sliku dominantnog muškarca i glave familije.

Najbolju sporednu žensku ulogu ostvarila je, prema ocjeni žirija Jelena Đokić, za ulogu Slavke u filmu „Slijepi putnik na brodu ludaka“, Gorana Markovića.

Jedna od najboljih glumica sa ovih prostora donosi jednu značajnu ulogu, suvereno vladajući glumačkim zanatom u zahtejvnoj ulozi, vođena od strane velikog jugoslovenskog reditelja Gorana Markovića.

Plaketa za doprinos festivalu dodijeljena je dokumentaristi dr Mirku Jakovljeviću. Njegov angažman bio je presudan da Savjet festivala donese odluku da se već na narednom festivalu u takmičarskom djelu prikazuju i dokumentarni filmovi.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама