Vlažne maramice uskoro bi mogle da budu zabranjene

(Foto: rtcg.me)

Vlažne maramice, higijenska potrepština za skidanje šminke, brisanje ljepljivih prstiju i drugih djelova tijela, mogle bi i same u doglednoj budućnosti da budu „izbrisane“.

Britanska vlada, piše BBC, planira u idućih 20 godina da iskorijeni plastični otpad, uključujući i „proizvode za jednokratnu upotrebu, poput vlažnih maramica“.

Vlažne maramice sadrže nerazgradivu plastiku.

Zbog toga će proizvođači imati dvije opcije: razviti maramice bez plastike ili će se potrošači morati da snađu bez njih.

Vlažne maramice zloglasni su krivci za začepljenje odvoda vode. U britanskim kanalizacijama uzrokuju čak 93 posto svih začepljenja, tvrde iz državne vodoprivrede.

To je podstaklo britansku vladu da pokrene kampanju čiji je cilj da informiše javnost da se vlažne maramice ne bacaju u odvodni sistem.

„Radimo s proizvođačima i prodavačima kako bi na pakovanjima jasno bilo naznačeno kako ih pravilno odlagati“, saopštilo je ministarstvo zaštite okoline.

Takođe, podstiču se inovacije koje bi omogućile proizvodnju razgradivih maramica.

Analizom uzoraka začepljenih cijevi širom Britanije ustanovljeno je da vlažne maramice čine 93 posto velikih začepljenja koje sprječavaju odvod vode.

Razne masnoće doprinose sa svega 0,5 posto, a preostalih 6,5 posto odnosi se na higijenske proizvode poput higijenskih uložaka ili pamučnih vatica, kao i plastična folija.

Toaletni papir, suprotno navedenim primjerima, u začepljenjima učestvuje u promilima.

Industrija vlažnih maramica procvjetala je posljednjih desetak godina, a proizvođači nude sve više varijanti – maramice za osjetljivu kožu, za bebe, za skidanje šminke, za tjeranje insekata, umjesto dezodoransa, čak i kao zaštitu od Sunca. Većina njih je, međutim, od poliestera i drugih bioloških nerazgradivih materijala.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама