Vučić u Zagrebu: Dugo s Plenkovićem, pa Sabor FOTO

Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

Predsednik Srbije u poseti Zagrebu koja je od najviših srpskih funkcionera ocenjena kao visoko rizična. Završeni susreti s Kolindom Grabar Kitarović i produženi s premijerom Plenkovićem. Vučića čuvaju snajperisti i policija u civilu!

Aleksandar Vučić stigao u zvaničnu posetu Zagrebu oko 10 sati. Dočekan uz najviše državne počasti na Pantovčaku, ispred Predsedništva Hrvatske. Prvo je održan sastanak s Kolindom Grabar Kitarović, a potom i sa premijerom Plenkovićem. Predsednik Srbije je sada u hrvatskom Saboru, a potom kod kardinala Bozanića. Pratite na Mondu sve detalje ove posete:

……………….

vučić i plenković Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

16:10 Vučić se na ručku s premijerom Plenkovićem zadržao duže nego što je bilo planirano. Potom je otišao u Sabor, gde ga je dočekao Jandroković. Dok je hodao od zgrade Vlade prema Saboru, pokušano je da se zaustavi kolona s Vučićem.

„Razgovarao sam sa Andrejom Plenkovićem o temama od interesa za obe strane, manjinskim pravima, o tome koliko je učinjeno i koliko možemo da učinimo“, navodi se na Tvitter profilu predsednika Srbije.

15.02 „Izražavam iskreno uverenje da će odnosi između Srbije i Hrvatske biti značajno unapređeni, kao i odnosi Srba i Hrvata u celini. Siguran sam da će Vlada Hrvatske, kao i svi mi u Srbiji, tom važnom i pozitivnom procesu dati puni doprinos“, upisao je predsednik Vučić u Zlatnu knjigu kod Plenkovića.

14.50 – Aleksandar Vučić nastavio je razgovore u Zagrebu sastankom sa premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovićem.  Plenković je dočekao Vučića ispred sedišta vlade, na Markovom trgu, a Vučić se potom upisao u Zlatnu knjigu.

14.30 – Evo šta su poručili predsednik Srbije i predsednica Hrvatske:

Vučić Hrvatima: Nisam četnik!

Svi srpski političari moraće…

Pruga Beograd-Zagreb, o granici za dve godine…

12.52 –  Nova TV javlja da je srpska delegacija donela kutije u kojima su očigledno neki dokumenti.O kakvim se dokumentima radi saznaćemo verovatno na konferenciji za novinare nakon sastanka“, javlja ta televizija.

12. 22. – Predsednici su razgovarali o svim temama koje su bile najavljene, a iz izvora bliskih Pantovčaku saznaje se da ni ‘iznenađenja’ nisu isključena, javlja „Jutarnji.hr“.

12.18 – U toku sastanak delegacija Srbije i Hrvatske.

vučić, zagreb Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

12.12 – Završen sastanak Kolinda – Vučić. Susret je trajao 20-tak minuta duže od predviđenog vremena.

11.44 – Uzavrela atmosfera na protestu udruženja veterana i udovica iz ratova 90-tih.Čuju se ustaški pozdravi.

11.17 – Hrvatski mediji prenose zanimljivost – šta je na kaputu imala izvezeno Kolinda Grabar Kitarović. 

10.47 – Počeo sastanak predsednika Srbije i hrvatske predsednice na Pantovčaku. Posle tog sastanka, koji će, kako se očekuje trajati sat vremena, uslediće susret sa zvaničnim delegacijama.  Po završetku sastanka dve delegacije predsednici Hrvatske i Srbije obratiće se medijima.

10.42 – Svečani defile dvoje predsednika…Ozbiljna lica, nema osmeha. „Pozdrav vojnici“ uzviknuo je Vučić tokom svečanog defilea pred odredom Garde. Vojni orkestar je posle himne intonirao numeru „Mi smo garda hrvatska“. Vučić se potom pozdravio i sa hrvatskim funkcionerima.

10. 39 – Vučić izašao iz automobila, rukovao se sa Kolindom Grabar Kitarović. U toku svečani doček. Intonirana prvo himna Srbije „Bože pravde“, a potom i hrvatska „Lijepa naša, domovino“. U Zagrebu veje sneg…

10.36 – Kolinda Grabar Kitarović očekuje predsednika Srbije.

10.32 – Hrvatski zvaničnici, ali i predstavnici srpskih stranaka iz Hrvatske očekuju Vučića. Postrojen počasni odred za doček.

10.15 – Vučić je sleteo na Franju Tuđmana nakon čega je odmah krenuo prema Pantovčaku na susret s Kolindom Grabar Kitarović, javljaju hrvatski mediji.

10.00 – Ispred hrvatskog predsedništva, na Pantovčaku, vijore se srpska, hrvatska zastava i zastava EU. Pripremljen je crveni tepih i počasni odred za predsednika Srbije.

Na Pantovčaku je i veliki broj srpskih i hrvatskih novinara i snimateljskih ekipa.

Oko zagrebačkog aerodroma su tokom noći gusto istaknute srpske zastave, a na malom razmaku su postavljeni pripadnici policije.

Što se tiče bezbednosnih mera, poseta Vučiće se poredi sa posetom bivšeg potpredsednika SAD Džordža Bajdena, samo što ovog puta nisu zavarivani šahtovi.

Ukoliko se, međutim, proceni da predviđena ruta kretanja srpskog predsednika nije bezbedna, ne iskjučuje se da će trasa biti promenjena u poslednjem trenutku, naveli su mediji.

Od pre dve nedelje, kada je Kolinda Grabar Kitarović pozvala srpskog predsednika u posetu, da bi razgovorom rešili otvorena pitanja između dve zemlje traje velika napetost sa obe strane.

Iz Srbije je više puta upozoreno da je atmosfera u Zagrebu dovedena do usijanja i da je odlazak Vučića u Zagreb veoma rizičan.

Od ranog jutra u glavnom gradu Hrvatske okupljaju se predstavnici udruženja veterana i udovica iz ratova 90-tih koji se protive dolasku srpskog predsednika.

mondo.me
monde.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама