Vujanović ima devet tjelohranitelja, Brajović 12, Marković čak 13

Predsjednicima Crne Gore, Skupštine i Vlade na raspolaganju su 34 policijska službenika zadužena za čuvanje njihove bezbjednosti. Najveći broj njih čuva premijera Duška Markovića, i to 13.

Za bezbjednost prvog čovjeka parlamenta Ivana Brajovića određeno je 12 službenika Uprave policije, dok predsjednik države Filip Vujanović ima devet tjelohranitelja – rečeno je Pobjedi iz Uprave policije. Broj službenika koji obavljaju poslove obezbjeđenja predsjednika Crne Gore, Skupštine i Vlade definisan je Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji Ministarstva unutrašnjih poslova.

– Broj službenika angažovanih na poslovima obezbjeđenja može biti manji ili eventualno veći, zavisno od bezbjednosnih parametara navedenih u bezbjednosnoj procjeni – rečeno nam je iz Uprave policije. Prema Odluci Vlade Crne Gore o određivanju ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje Uprava policije, objavljene u Službenom listu 28. aprila ove godine, stalna bezbjednosna zaštita sprovodi se u odnosu na 11 štićenih ličnosti. – Prema članu 3 ove odluke, Uprava policije je u obavezi da primjenjuje mjere zaštite lične bezbjednosti, osim predsjednika Crne Gore, Skupštine i Vlade, i ministara pravde, unutrašnjih poslova i vanjskih poslova, zatim vrhovnog državnog tužioca, glavnog specijalnog tužioca, predsjednika Vrhovnog suda Crne Gore, direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost, direktora Policije, kao i članova uže porodice predsjednika Crne Gore, premijera i predsjednika Skupštine – naveli su iz Policije.

Iz Uprave policije kažu da „kada je riječ o broju službenika angažovanih na obezbjeđenju članova porodice štićenih ličnosti, taj broj zavisi od bezbjednosne procjene, stepena ugroženosti štićene ličnosti i članova njegove porodice“. – Taj broj službenika u svakom slučaju je iz postojećeg brojnog stanja službenika koji su angažovani na poslovima obezbjeđenja štićene ličnosti – kazali su iz UP. Na pitanje koliko je službenih motornih vozila na raspolaganju šefovima države, Skupštine i Vlade, iz Uprave policije rečeno je da „postupajući po Uputstvu o sadržaju mjera i stepenima zaštite ličnosti, objekata i prostora koje obezbjeđuje UP, bezbjednosni parametri navedeni u procjeni osnov su za određivanje materijalno tehničkih sredstava“. Kao sastavni dio plana obezbjeđenja štićenih ličnosti, kako nam je rečeno, ti podaci su određeni stepenom tajnosti, u skladu sa Zakonom o tajnosti podataka. Iz Uprave policije nijesu nam odgovorili koliko iznose troškovi obezbjeđenja štićenih ličnosti, jer, kako kažu, nijesu nadležni za to.

– Sektor za obezbjeđenje ličnosti i objekata nije nadležan za poslove troškova obezbjeđenja pomenutih ličnosti, već se ovim dijelom posla bavi nadležna služba u MUP-u – kazali su iz Uprave policije. (Pobjeda)

(foto: uk personal protection)

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама