VW se zahvalio Matijasu Mileru, imenovan novi šef

Novi direktor VW grupacije je Herbert Dis, dosadašnji prvi čovek brenda Volkswagen.

Nakon spekulacija da će nemački automobilski gigant dobiti novog šefa, nadzorni odbor Volkswagena je u četvrtak i zvanično postavio Herberta Disa na pozicuju izvršnog direktora te grupacije.

Dis će zameniti dosadašnjeg prvog čoveka, Matijasa Milera, koji je na mesto direktora došao nakon dizel skandala u jesen 2015. godine.

Miler, biši predsednik Volkswagenove filijale Porsche, čiji ugovor treba da traje do 2020. godine, pokrenuo je opsežno restrukturiranje kompanije okrenuto elektrifikaciji i smanjenju troškova u nastojanju da izvuče koncern iz teškoća.

U saopštenju nadzornog odbora povodom smene na vrhu, navodi se da je odluka o odlasku Milera „doneta zajednički“ i da stupa na snagu odmah.

Predsednik Borda direktora, Hans Diter Peč, izjavio je da je Matijas Miler „uradio izvanredan posao“ za VW grupu tokom u kriznom periodu.

„On je bezbedno sproveo Volkswagen kroz dizel skandal, uveo promene u grupaciju i izvršio preorijentaciju strategije razvoja.“

Peč navodi i da je Miler osnažio kompaniju tokom svog mandata i da je ona sada jača nego ikad pre.

„Zbog toga Miler zaslužuje zahvalnost čitave VW grupe“, dodao je Hans Diter Peč.

Novi direktor, Herbert Dis, na čelo VW grupacije dolazi iz matičnog brenda Volkswagen
Novi direktor, Herbert Dis, na čelo VW grupacije dolazi iz matičnog brenda Volkswagen

Osim postavljanja novog direktora, nadzorni odbor doneo je odluku o reorganizaciji Volkswagen grupe u šest svetskih poslovnih regija, sa Kinom kao posebnom, sedmom oblasti.

Takođe, grupacije će biti podeljena u tri podgrupe – u prvu će biti svrstani velikoserijski brendovi, drugu će činiti „premium“, a treću „superpremium“ marke. Novi direktor će ujedno biti zadužen i za razvojno-istraživački sektor VW grupe.

Rupert Štadler će rukovoditi sektorom prodaje, a izvršni direktor Porschea, Oliver Blume, nadziraće ukupnu proizvodnju.

b92.rs

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама