Windows 10 konačno ispred „sedmice“

GettyImages / Ilustracija

Po prvi put od zvaničnog predstavljanja, operativni sistem Windows 10 ima veći broj korisnika u odnosu na Windows 7, navodi se u podacima o zastupljenost operativnih sistema u svetu koje je objavila kompanija StatCounter.

Prema tim podacima, u januaru 2018. godine Windows 10 je koristilo 42,78 odsto korisnika širom sveta, a Windows 7 njih 41,86. Iako razlika u odnosu snaga nije prevelika, ona je ipak značajna, budući da je ovo prvi put da je „desetka“ oduzela vođstvo „sedmici“.

Ostale verzije Majkrosoftovog operativnog sistema, sve zajedno, imaju ukupan udeo od 15,26 odsto: Windows 8.1 – 8,72, Windows 8 – 2,44, Windows Vista 0,74 i Windows XP 3,36 procenata korisnika, piše Bug.

Situacija je po Windows 10 još povoljnija na evropskom tržištu, gde Windows 10 pokreće 48,23 odsto evropskih računara, a „sedmica“ 36,95.

Popularnost „desetke“ ne treba nikoga posebno da čudi, i to iz dva razloga.

Prvi je to što više nije moguće kupiti nove računare sa starijim izdanjima Windowsa, a drugi je to što proizvođači matičnih ploča, procesora i drugih komponenti sve ređe izdaju drajvere za starije verzije tog operativnog sistema.

Korisnici su, tako, primorani da koriste starije računare ili da kupovinom novih pređu na Windows 10.

b92.rs

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама