Za Nobelovu nagradu više od 310 kandidata

 (Foto: Beta/AP)

Ove godine je prijavljeno 318 kandidata za Nobelovu nagradu za mir, čiji će dobitnik biti saopšten u petak u Oslu, javila je danas agencija Frans pres.

Francuska agencija navodi da se, kao i posljednjih nekoliko decenija, ne zna ko je na spisku kandidata jer se imena drže u strogoj tajnosti, ali kruže glasine da bi ovogodišnja nagrada mogla da bude posvećena naporima protiv širenja atomskog oružja u svjetlu krize sa Sjevernom Korejom.

„Nobelov komitet će učiniti veliki zaokret ako se odluči da nagradi nuklearni sporazum Irana i šest velikih sila“, ocijenio je norveški istoričar Asle Sven.

Prema njegovim riječima, nagradu bi mogli da podijele bivši američki državni sekretar Džon Keri, šef iranske diplomatije Muhamed Džavad Zarif i visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbjednosti Federika Mogerini za doprinos u postizanju iranskog nuklearnog sporazuma, postignutog u junu 2015. godine.

Analitičari pominju kao laureate Visoki komesarijat UN za izbjeglice (UNHCR) koji je već dobio Nobelovu nagradu za mir dva puta – 1954. i 1981. godine.

Kruže priče da su na spisku kandidata papa Franjo, saudijski bloger u zatvoru Raef Badaui, ruski list Novaja Gazeta i turski Džumhurijet.

Nobelovu nagradu za mir prošle godine je dobio kolumbijski predsjednik Huan Manuel Santos za napore u postizanju mirovnog sporazuma sa pobunjenicima.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама