Zabranjeni dragulj kojim Turska planira da povrati turiste

Foto: Thinkstock

U blizini turskog grada Antalije smešten je malo nenaseljeno ostrvo Kekova. Čim ga vidite na slikama, jasno vam je da se radi o pravom dragulju jer prelepa boja mora nikog ne ostavlja ravnodušnim. Takođe, ime „Kekova“ dolazi od turske reči za tamjan, što potvrđuje da je reč i o prilično mirisnom ostrvu.

Ipak, ostrvo je daleko najpoznatije po svojoj najvećoj atrakciji – ostacima potopljenog drevnog grada koji se vidi pod morem. Radi se o ruševinama nekadašnjeg trgovačkog središta Simene, koji su uništili snažni potresi u drugom veku.

Obilazak grada pod morem moguć je kajakom ili brodom,ali je istraživanje pod morem zabranjeno još od 1986. kao deo mere očuvanja izgubljene baštine, a četiri godine kasnije regija je proglašena posebnim zaštićenim područjem. Recimo još kako su Turci Kekovu davno kandidovali i za baštinu UNESCO-a, ali još uvek nije uvrštena.

Ipak, s obzirom na to kako je broj turista u poslednje vreme u padu, iz turskog ministarstva turizma postoje najave kako će se uskoro dozvoliti podzemna istraživanja, a valja reći i da je Kekova idealna za početnike ronioce.

„Bilo bi sjajno kad bi vlasti ukinule ograničenja koja se tiču ronjenja, jer ovo mesto žele da upoznaju mnogi“, rekao je Levent Isik iz Centra za ronjenje, koji smatra kako bi ukidanje ronilačkih ograničenja transformiralo ostrvo i privuklo turiste.

Isik je vrlo verovatno u pravu, jer čim se ograničenja ukinu, mnogi će naučnici želeti da dođu kako bi proučavali grad ispod površine.

To bi moglo da pomogne vraćanju Turske na turističke brojke iz 2015. godine, kad je zemlju posetilo 39 miliona stranih turista. Prošle godine je pak zemlju kojom vlada Erdogan posetilo 11 miliona stranaca manje.

b92.rs

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама