Zakazati sjednicu o povećanju minimalne zarade

(foto: SDP)

Socijaldemokratska partija (SDP) pozvala je predsjednika Socijalnog savjeta i ministra rada i socijalnog staranja, Kemala Purišića da zakaže sjednicu tog tijela na kojoj bi se raspravljalo o inicijativi za povećanje minimalne zarade.

Član Socijalnog savjeta i Predsjedništva SDP-a, Bojan Zeković, kazao je da se razmatranje inicijative, koja predviđa da minimalna zarada iznosi 50 odsto prosječne zarade, odlaže još od jula i da je na posljednjoj sjednici Savjeta dogovoreno da će biti razmatrana najkasnije do kraja decembra uz prisustvo ministra finansija, ali taj dogovor nije ispoštovan.

“Umjesto uvećanja minimalne zarade ova godina je počela sa uvećanjem poreza na dodatu vrijednost (PDV), uvećanjem akciza, cijena električne energije i goriva, što je za posljedicu imalo rast cijena proizvoda i troškova prevoza”, naveo je Zeković u saopštenju.

Prema njegovim riječima, kada se u jednoj zemlji istovremeno povećaju porez, cijena električne energije i cijena goriva, to znači neminovan rast cijena gotovo svih proizvoda i snažno slabljenje kupovne moći građana.

“U povlašćenom položaju je krupni kapital – takozvana ‘biznis elita’ kojoj je omogućeno da državu zakine za 700 miliona eura poreza, dok se fiskalna stabilnost obezbjeđuje konstantnim udarima na standard građana sa najnižim primanjima – Vlada uzima od najsiromašnijih da bi dala najbogatijima”, rekao je Zeković.

On je podsjetio da bi uvećanje minimalne zarade imalo višestruke pozitivne efekte za zaposlene, ali i za državu i poslodavce koji poštuju zakone.

“Zaposleni koji imaju zaradu manju od 50 odsto prosječne imali bi veća primanja, dok bi oni zaposleni čija je zarada iznad 193 eura, ali im poslodavac ne uplaćuje doprinose na cijeli iznos ostvarili zakonsko pravo na doprinose na uvećani iznos i time ostvarili pravo na veću penziju”, kazao je Zeković.

Država i državni fondovi bi, kako je dodao, ostvarili višemilionske prihode po osnovu uvećanja poreza, prireza i doprinosa na obavezno penzijsko i zdravstveno osiguranje.

“Poslodavci koji poštuju zakonske obaveze i osiguravaju radnike na stvarne iznose zarada imali bi bolju situaciju na tržištu jer bi njihova nelojalna konkurencija takozvana ‘biznis elita’, u vidu onih poslodavaca koji konkurentnost i ekstraprofit ostvaruju zakidanjem zaposlenih i države, bila primorana da izmiruje zakonske obaveze prema zaposlenima i državi”, smatra Zeković.

Države u regionu u kojima je prosječna zarada manja nego u Crnoj Gori ovih dana povećavaju minimalnu zaradu na 50 odsto prosječne zarade, pa tako u Srbiji prosječna zarada iznosi oko 210 eura, u Hrvatskoj oko 350 eura, a u Crnoj Gori 193 eura.

“Naša Vlada nastavlja sa politikom koja vodi daljem socijalnom raslojavanju građana protivno Ustavu koji u članu 1 Crnu Goru definiše i kao državu socijalne pravde”, zaključio je Zeković.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама