Zašto bebama ne treba da dajete vodu

Foto: Guliver/Getty Images/Thinkstock

Stručnjaci upozoravaju da to može da bude opasno, evo i zašto.

Voda možda deluje kao potpuno bezazlen, možemo da kažemo i zdrav, napitak. Na kraju krajeva, neprestano nam govore koliko je važno da unosimo dovoljno tečnosti.

Ali, kada je reč o bebama, voda bi mogla da dovede do intoksikacije, što dalje može da dovede do raznih napada, pa čak i kome ili smrti.

Dakle, šta je onda savet, kada treba i kada ne treba davati bebama vodu?

Generalno, stručnjaci kažu da bebama treba davati samo mleko barem prvih šest meseci života, a poneki gutljaj vode tu i tamo se smatra bezbednim.

Međutim, dijetetičarka Kejti Zeratski kaže da deca, čak do prve godine života, mogu da žive bez vode.

Razlog za to je, objašnjava ona, što dovoljno tečnosti dobijaju kroz majčino mleko ili formulu za bebe. Čak ni kada je napolju toplo nije neophodno davati im vodu, odnosno, nema straha od dehidratacije, objašnjava ona.

Zapravo, stručnjaci ističu da je važno da se bebama starosti do šest meseci ne daje voda, već samo majčino mleko ili formula za bebe.

Zašto je to opasno?

Majčino mleko ili formula sadrže dovoljno nutrijenata koje su bebama potrebne, poput proteina, vitamina, minerala, ugljenih hidrata i masti.

Ako im dajete vodu, bebe će imati osećaj da su site, a zapravo će im samo stomak biti pun, ali neće uneti nutrijente koji su im neophodni za rast. A pošto bebe tako brzo rastu, to znači da je njihova potreba za energijom mnogo veća nego naša. Voda ne može da zadovolji te potrebe, iako će učiniti da budu privremeno site.

U ekstremnim slučajevima, upozorava dijetetičarka, intoksikacija vodom može da dovede i do smrtnog ishoda.

„Intoksikacija vodom podrazumeva unos velike količine vode u kratkom vremenskom periodu, a nivo natrijuma u krvi opada, dovodeći do tragične situacije“, objašnjava ona i kaže da su takve situacija zaista retke, ali nisu nemoguće.

mondo.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама