Zašto je maslinovo ulje dobro za pse?

Iako se često ističe da dobar deo namirnica koje jedu ljudi ne bi trebalo davati i psima, maslinovo ulje nije jedna od njih.

Maslinovo ulje sadrži mononezasićene masne kiseline – do 75 odsto oleina, do 12 odsto linoleina, vitamine A i E, palmitin, stearin, miristicin, skvalon i ksantofil – nutrijente koji doprinose fiziološkoj ravnoteži i jačanju imuniteta.

Veterinari ističu da je maslinovo ulje zdravo i za pse, ali ne u prevelikim količinama, jer se ipak radi o masnoći. Ne preporučuje se više od jedne kašike dnevno, i to hladno ceđenog, koje se obroku dodaje na kraju, nakon kuvanja.

Osim što se smatra da ima antikancerogena svojstva i pomaže u prevenciji kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa, pojedini vlasnici uverili su se da ima izuzetno pozitivno dejstvo na kožu i dlaku psa.

Poznata su iskustva vlasnika čiji su psi počeli da gube dlaku, koja im je na nekim delovima tela potpuno ispala. Nakon nekoliko nedelja hranjenja obrocima obogaćenim maslinovim uljem, psima je na tim područjima porasla potpuno nova dlaka.

Maslinovo ulje takođe pomaže u nezi suve i perutave kože, a osim što je toliko zdravo, psima je i vrlo ukusno.

b92

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама