Zašto ne bi trebalo da jedemo reš krompiriće?

Ako uživate u hrskavim krompirićima tamnije boje, vreme je da promenite tu naviku.

Američka administracija za hranu i lekove je nedavno iiznela nove smernice i uputstva koji se tiču konzumiranja zagorele hrane, uključujući i voljene hrskave krompiriće. Hrana koja se priprema na veoma visokim temperaturama može da sadrži viši nivo akrilamida, hemikalije za koju je dokazano da izaziva kancer kod životinja.

Prema rečima hemičarke Loren Robin, akrilamid se stvara više u namirnicama biljnog porekla, kao što su krompir, pahuljice od žitarica i sušeno voće tokom prženja ili pečenja. Hemikalija nastaje od šećera i amino kiseline koja se prirodno nalazi u ovakvoj vrsti hrane.

Nemoguće je da se akrilamid potpuno izbegne u ishrani, ali postoji način da se smanji količina koju unosimo.

Najpre, ne čuvajte krompir u frižideru. Na taj način se povećava nivo akrilamida tokom procesa kuvanja. Ovo povrće držite na tamnom i suvom mesti, a kada ga pripremate, ne dozvolite da poprimi braon nijansu. Isto važi i za hleb i peciva, izbegavajte ono reš pečeno.

b92

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама