Zategnuti odnosi Rusija-SAD: Nuklearne prijetnje

Rusko ministarstvo spoljnih poslova izdalo je oštro saopštenje u kojem optužuje Pentagon za razvoj agresivne nuklearne strategije, koja prijeti Rusiji.

Ministarstvo ocjenjuje da američki državni sekretar Eš Karter „prikriveno prijeti“ da ćeSAD podržati eventualni napad svojih evropskih saveznika na Rusiju obezbjeđivanjem nuklearnog oružja, prenosi AP.

Karter je optužio Rusiju u ponedjeljak za „zveckanje nuklearnim oružjem“, tvrdeći da je nuklearno oružje i dalje potrebno, iako je Hladni rat odavno gotov, kako bi se odvratila Rusija i drugi „potencijalni agresori“ od mišljenja da mogu da se „izvuku“ s nuklearnim napadom, podsjeća AP.

Rusko ministrastvo spoljnih poslova protumačilo je Karterovu izjavu kao objavljanje namjere da se smanji prag za upotrebu nuklearnog naoružanja.

„Karterova izjava znači da ukoliko se Rusija nađe na udaru američkih saveznika, Amerikanci će biti spremni da ga podrže i prijete da će upotrebiti svoje nuklearno oružje protiv nas“, navodi se u saopštenju.

Rusko ministarstvo dodaje da bi „voljelo da misli“ da Vašington razumije značenje takvih izjava i njihove moguće posledice za međunarodnu bezbjednost i stabilnost.

Sadašnja ruska vojna doktrina, kako se navodi, predviđa korišćenje nuklearnog oružja za odbranu od napada konvencionalnih snaga koje prijete samom postojanju ruske države.

Izvor: youtube

U saopštenju se, takođe, Karter optužuje da pokušava da izvrne značenje dokumenata, kako bi obilježio Moskvu kao potencijalnog agresora.

„Tako flagrantno pogrešno tumačenje zvaničnog ruskog dokumenta znači da je sekretar ili koristio loš prevod ili planira opasnu igru„, dodaje se u saopštenju.

FRKA I OKO SIRIJE

Američki državni sekretar Džon Keri razgovarao je telefonom sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom o krhkosti sporazuma o prekidu vatre u Siriji, izjavio je portparol američkog Stejt departmenta Džon Kirbi.

Kirbi je, takođe, ocijenio da Kerijeva izjava ranije danas da su SAD na ivici da suspenduju pregovore sa Rusijom „nije bila prezna prijetnja“, prenosi Rojters.

„Mi smo spremni da ostvarimo takvu vrstu suspenzije“, poručio je Kirbi.

Keri je, kako je precizirao, razgovarao sa Lavrovom o situaciji u Alepu i krhkosti sporazuma, koji je postignut ranije ovog mjeseca u Ženevi.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da će odbijanje SAD da sarađuju sa Rusijom oko rješavanja konflikta u Siriji biti „poklon“ za teroriste.

Ukoliko Vašington ostane pri namjeri da isključi Rusiju iz pregovora o rješavanju krize u Siriji, to će značiti da je „Bijela kuća uzela militante pod svoje okrilje“, objavila je Zaharova na svom Twitter nalogu.

„SATANA DVA“ – ruska mašina za kraj svijeta!

TOP 9 – Ko može jednim potezom da uništi svijet

 

mondo

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама