Zbog nasilja roditelja oduzeto 60 djece

Centri za socijani rad u poslednje dvije godine u hraniteljske porodice ili u Dječiji dom „Mladost“ u Bijeloj smjestili su 60 djece koja su bila žrtve nasilja biološklih roditelja.

 Prema podacima iz Vlading izvještaja o sprovođenju Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, u 2014. godini registrovana su 22 slučaja izdvajanja djece, dok je prošle godine registrovano 38 takvih slučajeva, piše Dan.

U tom dokumentu koji je Vlada usvojila na prošloj sjednici navodi se da Crnoj Gori nedostaju specijalizovane usluge koje se pružaju samo djeci kao i specijalizovani programi kreirani za najmlađu populaciju – žrtve nasilja.

„U slučajevima nasilja u porodici, ukoliko stručni tim centra procijeni da je u interesu djece izdvajanje, onda se oni smještaju u srodničke porodice. Ukoliko za to ne postoje uslovi smještaju se u nesrodničke hraniteljske porodice ili u krajnjem slučaju u Dječiji dom Mladost“, kaže se u dokumentu.

Kako se dodaje, centri su u 2014. registrovali 310 djece koja su bila žrtve nasilja, dok su prošle godine zabilježili 192 slučaja.

mondo

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама