Zdravim osobama ne trebaju probiotici

Naučnici sa Univerziteta u Kopenhagenu upozoravaju da je preventivno uzimanje probiotika, odnosno takozvanih „dobrih bakterija“ velika zabluda.

Danski naučnici tvrde, nakon što su pažljivo izučili sedam različitih studija o navodnoj blagotvornosti probiotika, da ne postoji dokaz da su laktobacili na bilo kakav način izmijenili crijevnu floru zdravih ljudi.

Po njihovim riječima, ni namirnice dobijene vrenjem, ni suplementi s mliječnim bakterijama nemaju ama baš nikakvo dejstvo na naše tijelo.

„Postoje jasni dokazi da probiotici mogu da pomognu kod neravnoteže u crijevnoj flori kod bolesnih ljudi. Međutim, kod zdravih, njihov učinak je ništavan“, kazao je profesor Olaf Pederson, autor istraživanja, prenosi Independent.

Probiotici su živi mikroorganizmi, često označeni kao “dobre bakterije”, koji se dodaju namirnicima. Laktobacili pretvaraju šećer u mliječnu kiselinu zbog čega ta hrana ima specifičan svježi kisjelkasti ukus. U neke namirnice se dodaju, a prirodno se fermentiše jogurt, kisjeli kupus i kefir. Globalno tržište probioticima vrijedi nekih 25 milijardi eura.

cdm

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама