„Zdravstveni sistem godinama na aparatima“

Podaci Sindikata doktora medicine prema kojima je posljednje četiri godine više od 100 ljekara napustilo zdravstveni sistem Crne Gore porazni su i zabrinjavajući, ocijenio je izvršni direktor Građanskog pokreta URA Zoran Mikić.

On kaže da ovi podaci izgledaju još poraznije ako se uporede sa standardima Evropske unije.

„Oni propisuju da je na 100 hiljada stanovnika optimalan broj ljekara 335, dok u našem sistemu zdravstva radi oko 220 ljekara na 100 hiljada stanovnika“, kazao je Mikić.

Prema njegovim riječima, svaki odlazak specijalista, posebno onih u čije školovanje je država ulagala, za malu državu sa ograničenim kadrovskim i tehnološkim resursima je veliki gubitak.

„Ljekari dominantno odlaze zbog malih plata, loših uslova rada i organizacije posla uslovljene nedostatkom normativa, ali i loših međuljudskih odnosa kojima doprinose postupci čelnih ljudi Ministarstva zdravlja“, ocijenio je Mikić.

On podsjeća da se ministar zdravlja više od godinu bavio opstrukcijom rada Ljekarske komore, umjesto da je „rješavao loše uslove rada i neadekvatne zarade medicinskih radnika i nagomilane probleme u Kliničkom centru“.

„Imajući u vidu ponašanje ministra i njegovih prethodnika ne čudi nas da je po Evropskom zdravstvenom potrošačkom indeksu (EHCI) zdravstveni sistem u Crnoj Gori godinama među posljednjima u Evropi. Zbog sve većeg odlaska ljekara, loših uslova rada i neadekvatnih zarada medicinskih radnika javni zdravstveni sistem Crne Gore je godinama na aparatima“, navodi Mikić.

On ističe da su sistem zdravstva, do sada, održavali ljekari i drugo medicinsko osoblje svojim požrtvovanim radom i zalaganjem.

Mikić je podsjetio da je URA u januaru predstavio program reforme sistema zdravstva pod nazivom „Zdravstvo za sve“.

„URA se zalaže da se izdvajanja za zdravstvo sa trenutnih pet odsto BDP-a, povećaju na 5,4 odsto BDP-a za 2019. godinu sa ciljem da se uz godišnja proporcionalna povećanja u narednih pet godina izdrvajanja za zdravstvo podignu do 6,8 odsto BDP-a što je i minimalna preporuka Svjetske zdravstvene organizacije (SZO/WHO)“, navodi Mikić.

On je poručio da će se URA zalagati da stručnost, znanje, iskustvo i učinak moraju biti najvažniji principi vrednovanja rada ljekara.

„Smatramo da je neophodno hitno promijeniti način obračuna plata ljekarima i zdravstvenim radnicima na tercijarnom nivou (KCCG) sa ciljem prelaska na ugovorne plate za ljekare specijaliste i zdravstvene radnike koji imaju najbolje indikatore kvaliteta i rezultata rada“, kazao je Mikić.

On smatra da se lokalne samouprave moraju aktivnije uključiti u proces stvaranja uslova, materijalnih i statusnih, kako bi najbolji ljekari ostajali u javnom zdravstvenom sistemu.

„Za to je potrebno Zakonom utvrditi nadležnosti lokalnih samouprava u sistemu zdravstva kroz osnivanje fondova i posebno finansiranje zdravstvenih usluga na teritoriji lokalnih samouprava“, zaključuje Mikić.

rtcg.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама