Žene starije od 65 godina ipak imaju pravo na naknadu

Ne postoji diskriminacija majki sa troje i više djece koje su starije od 65 godina kada je riječ o doživotnim naknadama, istakla je juče za Dnevne novine PR Ministarstsva rada i socijalnog staranja Lela Vuković. Time je demantovala tvrdnje NVO „Euromost“ da žene starije od 65 godina nemaju pravo na naknadu.

Kako je objasnila, u trenutku predaje zahtjeva za naknade, žene se moraju nalaziti na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, a zakon propisuje da se sa evidencije Biroa rada brišu žene sa navršenih 65 godina života. Vuković naglašava da se zahtjevi za naknadu ženama odbijaju ne zato što su navršile 65 godina, već jer se u trenutku podnošenja zahtjeva nijesu nalazile na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

„Problem je nastao kod tri žene iz Pljevalja, a ne 20 ili 30 kako se ovih dana pokušava plasirati u javnost, koje su greškom na negativno rješenje Zavoda za zapošljavanje dobile pozitivan odgovor od Centra za socijalni rad i primale naknadu za majke sa troje i više djece. Naknadnom revizijom utvrđen je propust i njima je oduzeto pravo na naknadu u skladu za Zakonom“, istakla je Vuković i objasnila da se propust dogodio zbog velikog broja zahtjeva i kratkih rokova.

Ona je dodala da žene, bez obzira na godine, koje su u penziji pravo na naknadu, prema slovu zakona, stiču na osnovu radnog staža na način što zamrzavaju penziju da bi ostavrile pravo na naknadu.

Podsjetimo, izvršni direktor NVO „Euromost“ Almer Mekić saopštio je da se toj NVO ovih dana javlja veliki broj majki iz opština sa sjevera Crne Gore, sa preko 65 godina, zbog neisplaćenih naknada, iako imaju pozitivno rješenje i prethodne su im isplaćivane.

„Sada im se traži da vrate novac, koji im zakonom pripada. Neke od majki su nam prenijele da su im odbijeni zahtjevi, jer imaju preko 65 godina iako su se javljale Zavodu za zapošljavanje od 20 do 30 godina“, istakao je Mekić.

On se osvrnuo na slučaj majke iz Mojkovca starosti 68 godina koja je dobila rješenje od prvostepenog i drugostepenog organa Ministarstva rada i socijalnog staranja da joj je odbijen zahtjev.

„Već smo reagovali tužbom ka Upravnom sudu“, naglasio je Mekić i upitao do jučerašnju ministarku rada i socijalnog staranja Zoricu Kovačević i direktoricu Zavoda za zapošljavanje Vukicu Jelić po kojem osnovu su nekima dijelili rješenja da mogu da ostvare ovu naknadu sa preko 65 godina, a nekima sa istim uslovima dostavljali rješenja da ne mogu da ostvare svoja prava. Očigledno je da neko pokušava ovim majkama da ukine pravo koje im zakonski pripada, tvrdi Mekić i podsjeća da se slično desilo i kada se građanima sa sjevera nezakonito oduzimalo pravo na materijalno i drugo davanje.

„Tada su bivši i sadašnji ministri prebacivali problem na građane, da su oni ti koji zloupotrebljavaju, da bi na kraju njihove službenike u opštinama na sjeveru hapsili za zloupotrebe. Stoga pozivamo sve majke da ne odustaju od svojih prava, za koja ćemo se zajedno sa njima boriti svim pravnim sredstvima. Ne smijemo više dozvoliti, da se u ovoj državi koplja lome na građane sa sjevera“ poručio je Mekić.

cdm

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама