Zmijski otrov lek protiv Alchajmerove bolesti?

Toksična supstanca zmijskog otrova razbija proteine koji su glavni krivac za Alchajmerovu bolest, rezultati su najnovijih istraživanja, piše Daily Mail.

Naučnici već dugo pokušavaju da nađu način da se reše naslaga koje uzrokuju ovu bolest. Nova studija sada otkriva da se rešenje, u stvari, sve vreme „motalo oko njihovih nogu“.

Zmijski otrov pomaže u razbijanju amiloidnih naslaga u mozgu, za koje se veruje da uzrokuju demenciju. Molekul u zmijskom otrovu aktivira enzime u mozgu koji pomažu da se eliminiše ovaj toksični protein, rekli su istraživači sa Univerziteta Monaš u Melburnu. Ovo otkriće moglo bi da vodi novim terapijama kojima bi se sprečio Alchajmer u ranijoj fazi i u daljem napredovanju.

Veruje se da toksični protein zvani amiloid beta igra ulogu u pojavi Alchajmera. Kod zdravih osoba enzimi degradiraju ili razgrađuju amiloid beta dok se formira, ali kod pacijenata sa Alchajmerom ti enzimi nisu u stanju da adekvatno deluju.

Ta nesposobnost uzrokuje da se toksični protein akumulira i formira naslage koje izazivaju demenciju. Naučnici traže lek koji može da stimuliše te enzime kod ljudi. Amiloidne naslage počinju da se akumuliraju kod ljudi u ranim fazama demencije.

Naučnici su analizirali otrov nekoliko vrsta zmija i pronašli molekul koji može da pojača aktivnost dva enzima koji razgrađuju naslage.

Molekul je pronađen u otrovu zmija u Južnoj i Centralnoj Americi, nakon čega je tim razvio sintetičke verzije tog molekula. Testovi su pokazali da sintetički molekul ima iste efekte kao prirodna verzija.

b92

You must be logged in to post a comment Login

Скочи на траку са алаткама