Zvanično najbolja dijeta na svijetu

Foto: Guliver/Getty images, Thinkstock

Ova dijeta je toliko dobra, da već osmu godinu zaredom nosi „titulu“ najbolje.

Američki stručnjaci svake godine prave listu najboljih i najgorih dijeta, a biraju od onih koje su u datom trenutku aktuelne.

Dijeta Deš (Dash) koja je 2017. bila neverovatno popularna, osmu godinu zaredom je proglašena najboljom.

Deš dijeta (DASH – Dietary Approaches to Stop Hypertension) ili u prevodu: dijetalni pristup sprečavanju hipertenzije je način ishrane prvobitno osmišljen da pomogne u regulisanju visokog krvnog pritiska.

Bazira se na onome što već znamo: da treba jesti dosta povrća, voće umjereno, da treba unositi proizvode od cijelih žitarica, kao i nemasno meso, a izbaciti so i šećere. Zbog toga Deš i nije dijeta, u smislu da treba da gladujete, već je to zdrav način ishrane, na koji nije mnogo teško naviknuti se.

Potrebno je da imate tri glavna i dva međuobroka (oko 2.000 kalorija) što znači da ne bi trebalo da ste gladni tokom dana.

Osnovno pravilo je da ne unosite više od jedne kašičice soli dnevno ida izbjegavate prerađene namirnice.

Nutricionisti koji su Deš dijetu proglasili najboljom analizirali su 38 dijeta koje su trenutno popularne u raznim državama. Neki od kriterijuma koji su im pomogli da odluče su koliko je lako pridržavati se dijete, koliko je hranljiva, bezbjedna za zdravlje i koliko je efikasna u skidanju kilograma. Takođe, sve analizirane dijete morale su da budu takve da štite od dijabetesa i bolesti srca.

Ukoliko biste da smršate i promijenite režim ishrane, imajte na umu da su popularna ketogena ili keto dijeta, kao i dijeta 30 dana, proglašene najmanje bezbjednim i efikasnim – previše su restriktivne, kilogrami se gube nezdravo brzo, a velika je šansa za jo-jo efekat.

mondo.me

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Скочи на траку са алаткама